Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolk-sms ska minska frånvaro

Lindesbergs kommun har infört en tjänst som skickar sms och mejl till föräldrarna om deras barn skolkar. På Fröviskolan har systemet provats en tid och det har gett positiva effekter i att ströfrånvaron har minskat.

Annons

Som det ser ut i dagsläget ska lärarna registrera i frånvarosystemet Dexter om en elev kommer försent eller är frånvarande från en lektion.

Vårdnadshavare kan sen själva gå in i Dexter och se om barnen inte har varit i skolan. Men med den nya tjänsten skickas ett sms och ett mejl automatiskt till vårdnadshavaren när en lärare för in ogiltig frånvaro.

”Agera om de vill”

– Många elever tror att ingen märker om de missar en lektion eller om de kommer försent. Nu kommer de bli medvetna om att det inte stämmer, säger Per Sundelius, rektor på Lindeskolan.

Han tycker att det här ökar chansen för föräldrarna att agera om de vill det.

– Att prata med eleverna är förstås den viktigaste ingrediensen, men det här i kombination tror vi kommer att minska förseningar och ogiltig frånvaro, säger Per Sundelius.

Enligt honom är skolk inte ett större problem på Lindeskolan än på något annat ställe i Sverige.

– Men det är ändå tillräckligt mycket skolk för att det ska vara ett problem, vi vill ju att eleverna ska vara här.

Grundskolan och gymnasiet

Det är Lindesbergs kommun som har köpt sms-tjänsten och licensen gäller för hela grundskolan och gymnasiet. Tjänsten kommer dock att främst användas på högstadieskolorna och Lindeskolan. Fröviskolan var först ut och började använda sig av systemet för en tid sedan.

– Vi har haft det på prov ett tag och vi har märkt att det har fått positiva effekter, säger rektorn Lars Botvidsson.

Framför allt är det ströfrånvaron, till exempel att man kommer försent till lektionen, som har minskat på Fröviskolan efter att systemet infördes.

Mer läsning

Annons