Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolkök gav matlust

För ett par månaders sedan blev matlusten större på Ågården. Det var när äldreboendet började få mat från Storåskolans kök.

Annons
Respons. – Vi har fått bra respons från äldreboendena och gott stöd från våra chefer på kostenheten, säger Margareta Johansson i Storåskolans kök.bild: michael landberg

I matsalen på nedre plan på Ågården läggs schnitzel, sås, potatis och grönsaker på tallrikarna. En stund senare är det renskrapat.

– Tidigare hände det ofta att jag hoppade över maten. Måltiderna är något man ser fram emot, förutsatt att det är god mat, säger Einar Högman.

Nu konstaterar han att det är mat som duger varje dag. USÖ-maten gillade inte Einar och många med honom.

– Det har blivit en jädra skillnad. Som natt och dag, säger Einar Högman.

Kommer varma

Luncherna kommer varma från Storåskolans kök måndag till fredag. Middag levereras kall och värms på plats, liksom helgmåltiderna. Kommunens serviceteam står för transporterna.

Personal på boendena kokar potatis och gör i ordning grönsaker.

– Numera tar maten oftast slut i kantinerna. Tidigare fick vi ofta kasta överbliven mat. Det kändes inte bra, säger Maria Norling som jobbar på avdelningen där Einar och fem andra hyresgäster äter.

– Maten är vällagad och välsmakande. Med maten från Storåskolan har även de goda dofterna kommit tillbaka till matrummen, säger Anna-Lena Magnusson, enhetschef vid Ågården.

Strax efter klockan ett på Storåskolan har personalen i köket hunnit att äta. Sedan ska det diskas och förberedas inför nästa dag.

–  Det mesta handlar om samkörning, planering och åter planering för att det ska fungera, säger Margareta Johansson.

I och med att Storåskolan började laga mat till äldreomsorgen utökades personalstyrkan från 2,75 tjänst till 3,75.

Mest jobb är det onsdagar och torsdagar då lördagens- och söndagens mat tillagas. Ibland är rätterna de samma i skolan och till äldreomsorgen. Oftast två olika. Tidigare var köket sommarlovsstängt. Det blir det inte i sommar.

– Dagarna går fortare än tidigare, och ibland är vi väldigt trötta, säger Margareta.

Jämnare fördelat

Personalen skulle vilja ha ett schema med sju dagars arbetsvecka, men då behövs minst ytterligare en person. Det skulle göra arbetet jämnare fördelat.

– Vi gick in extra under påskveckan. Vi tyckte inte det var lämpligt att laga mat för fyra dagar i förväg, säger Margareta Johansson.

Storåskolans kök där även Anita Eriksson, Charlotte Tallberg och Håkan Luth jobbar, får förutom direktkontakten med skoleleverna, beröm både från äldreboendena och sina chefer.

När idén presenterades fanns tveksamheter och funderingar hur det skulle bli.

– Det går alltid lättare att jobba när man får bra respons, säger Håkan Luth.

– Uj ja, uj, ja. Maten har blivit mycket bättre sedan Storåskolan började laga åt oss, säger Einar Högman på Ågården i Lindesberg.

Mer läsning

Annons