Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skyddsanordningarnaär helt enligt reglerna"

En 32-årig man träffades så illa av en förlupen puck att han sedan förra helgen vårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
– Jag vet inte om vi kan förbättra säkerheten för publiken ytterligare, säger Guldsmedshyttans SK:s ordförande Leif Markusson.

Annons
Guldsmedshytte SK:s ordförande Leif Markusson. Obs, bilden är inte från Råsshallen.

Det är första gången en sådan här allvarlig olycka inträffar i Råsshallen i Guldsmedshyttan. GSK:s ordförande beklagar att det kunde hända, men framhåller samtidigt att föreningen följer alla säkerhetsföreskrifter.

- Våra skyddsanordningar är helt enligt Svenska ishockeyförbundets reglemente, annars hade vi inte fått arrangera matchen. Vi har under senare tid till och med förlängt näten i hörnorna, säger Leif Markusson.

Nät på kortsidorna

Näten sitter på kortsidorna och ut en bit på långsidorna. På resterande del av långsidan, där publiken sitter, finns inget skydd. Men det finns det inte i någon ishockeyhall.

- Det här är en ren oturshändelse. Det är större risk att ramla på läktaren och slå sig än att råka ut för det som den här mannen gjorde.

Kommer ni att se över vad ni kan göra för publiksäkerheten?

- Ja, naturligtvis kommer vi att diskutera det. Men jag vet inte om vi kan förbättra den ytterligare – det är svårt att bygga bort alla eventuella risker.

Som hockeypublik får man helt enkelt räkna med vissa risker?

- Det ska ju inte behöva vara så, men som Ishockeyförbundets reglemente ser ut i dag så finns en liten risk att en puck på detta oturliga sätt kan hamna bland publiken, säger Leif Markusson.

Olyckan inträffade i Råsshallen i fredags. Under en match för 16-åringar mellan Guldsmedshytte SK och SDE HF for plötsligt en puck upp på läktaren och träffade en man i publiken. Pucken träffade huvudet, strax ovanför örat. Mannen fördes till Lindesbergs lasarett, och under helgen vidare till Akademiska i Uppsala. I en kommuniké från sjukhuset i måndags framgår att mannens tillstånd förbättrats och att han vårdas på avdelning.

Mer läsning

Annons