Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-golf bland kohagarna

Lilla Sverkesta var i går värd för en lite speciell SM-tävling. I kohagar och på gärden spelades golf med träskor och handboll.

Annons
Stort format. Med en försiktig putt sänks handbollen i hålet, som utgörs av en nedsänkt hink. Hålet är visserligen större än i vanlig golf, men det gör det inte lättare att träffa.

Alf Lidner och hans sju kompisar hade ingen aning om att de skulle vara med i Sverkestas första SM-tävling i farmers golf. De hade mest tänkt sig en rolig dag med trevligt umgänge.

– Det känns lite pirrigt nu. Vi får skärpa till oss och om vi kör hårt kan vi ta hem det här, säger Alf och ler stort.

Sporten är väl knappast välkänd i stora kretsar, men SM-tävlingar har faktiskt redan hållits tre gånger.

Tina Morling är kvinnan som tog sporten till Sverkesta.

– SM har varit i Piteå, men nu tyckte vi att det var dags att flytta tävlingen söderut. Sedan kan man få tolka fritt om det är ett Sverkestamästerskap eller ett Sverigemästerskap, förklarar hon.

Sex lag med vardera fyra spelare hade anmält sig till gårdagens tävling. Efter att ha utrustats med handboll och klubba, bestående av en träsko med skaft, gav sig spelarna ut på närmsta gärde.

Redan på första banan blev det tydligt att det inte är någon enkel sport. Det kunde domaren Maria Norgren bekräfta.

– Många som spelar vanlig golf tror att de är proffs, men oj vad lurade de blir! Slår man lite snett med klubban far bollen både hit och dit, säger hon.

Alfs herrlag Team Sekes spelade mot fyra damer i laget Ullersgirls. Sol-Britt Gunnarson tyckte det var lite klurigt att spela, men trodde ändå på vinst.

– Det är roligt, men det är ganska tungt att slå. Självklart tar vi hem titeln, säger hon.

Till slut blev det varken Alfs eller Sol-Britts lag som blev Sverigemästare. Segrade gjorde lag Mutbara.

Tina Morling var nöjd med dagen.

– Det här var jättekul. Jag tror att vi kör nästa år igen, säger hon.

Lantlig sport. Farmers golf uppfanns av en holländsk bonde på 90-talet. Alf Lidner hade klätt sig lämpligt och ratat golfskorna till förmån för gummistövlarna.

Mer läsning

Annons