Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart går ridån upp för Britts motorfik

Ett helt skolårs arbete är snart till ända. Teaterprojektet på Stadsskogsskolan har engagerat många elever och gått över ämnesgränser. Något som krävt samarbete. Snart är det premiär.

Annons
Målmedvetenhet. Nu närmar sig eleverna på Stadsskogsskolan sig slutet efter snart ett helt års arbete med pilotprojektet som har en musikal som slutmål.

Stämningen är ganska avslappnad om än koncentrerad. Fokuseringen är tydlig. Alla vill veta åt vilket håll de ska gå, hur replikerna ska falla och när musiken kommer in. Här råder engagemang.

Teatern på Stadsskogsskolan är ett pilotprojekt. Skolan har beviljats bidrag från statens kulturråd inom satsningen Skapande skola. En satsning som ska ge elever tillgång till kulturens alla uttrycksformer och öka de ungas möjligheter till eget skapande. Musikläraren Johan Wennman leder arbetet och berättar att omkring femtio elever årskurs 7-9 är involverade, inom ämnet elevens val. Eleverna själva hade önskemålet att sätta upp en musikal.

– Några är med hela tiden i projektet, andra gör vissa insatser. Långt ifrån alla syns på scenen.

En grupp elever har skrivit manus, andra sytt kläder, några har jobbat med rekvisita. Det är en fullsaklig produktion där alla delar från början till slut inkluderas.

På scenen står ett par musikband, kör samt skådespelare från kulturskolans teatergrupp. Den här kvällen är det genomdrag, alla samlas för att gå igenom föreställningen ”Britts motorfik”.

– Detta är helt nytt för oss på skolan, för såväl elever som lärare. En svårighet har varit att pussla ihop alla bitar. Vardagsvis handlar det om traditionellt skolarbete och det ska inte bli lidande, säger Johan.

Han är övertygad om att projektet ger värdefulla erfarenheter.

– Skolan i dag handlar mycket om individen. Här får vi in gruppsammanhanget. Om en elev är borta fungerar inte gruppen, det blir så tydligt. Var och ens betydelse, att alla behövs, betonas.

Samling sker på Lindeskolan, i kulturskolans aula. Det är lite trångt, alla detaljer är inte på plats, men med fantasi och målmedvetenhet ska hela musikalen dras. Teaterläraren Stefan Jansson tar komandot och leder arbetet från manusets första rad. Ensemblen är sminkad, kostymerna på och musikerna beredda.

– Det absolut bästa är att projektet är så stort, innehåller alla delar. Det är så mycket - från sminket till att kostymer sytts och att allt funkar tillsammans, säger Julia Sandin, en av huvudrollsinnehavarna.

Hon spelar mot bland annat Love Ekberg.

– Jag är ingår i kulturskolans teatergrupp, men går på Lindeskolan nu. Det är verkligen kul att Stadsskogsskolan satsar på detta. Idén är fantastisk.

Scenerna dras, synpunkter fälls, arbetet backas och scener tas om. Skådespelarna frågar, har synpunkter, detaljer rättas till. Finslipning pågår.

På torsdag är det premiär.

I logen. Julia Sandin och Love Ekberg hjälper varandra med sminket. Alva Ernestål ska också göra sig klar innan genomdraget startar.
Samarbete. Läraren Andrea Behmrell ger tips hur läppstiftet kan läggas. Alma Öhmar hjälper Alva Ernstål.
Förberedelser. Sminket ska på. Eleverna i teaterproduktionen har fått lära sig att själva klara uppgiften. Ebba Örwall och Anna Liedström gör sig klara.
Teaterläraren Stefan Jansson ger direktiv hur skådespelarna ska röra sig på scenen.
Med engagemang spelas en av scenerna i musikalen Britts motorfik upp.
Rebecca Frisk i kören sjunger tillsammans med Oliver Lindberg och Emma Karlsson. I förgrunden syns skådespelaren Love Ekberg.
Paweh Kumoon ingår i ett av banden som sköter om musiken i föreställningen.
Pilotprojekt. Eleverna i årskurs 7-9 på Stadsskogsskolan i Lindesberg har under ett helt skolår jobbat i teaterprojektet och musikalen Brittas motorfik. Nu närmar sig premiären.
Dubbla roller. Louise Ehrson har snabbt bytt kostym för att inta sin andra roll i föreställningen. Bandet väntar på tecken att börja spela.
Stämningsfullt agerar Julia Sandin och Love Ekberg under gatlyktans sken, som i genomdraget bestod av vanlig teaterbelysning.

Mer läsning

Annons