Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialförvaltningenmåste spara fyra miljoner

Fyra miljoner ska sparas i socialtjänsten. Samtidigt begärs nio miljoner mer till försörjningsstöd.

Annons

Stora besparingar har genomförts inom Lindesbergs äldreomsorg genom omorganisationer. Inför nästa år har socialnämnden nu beslutat att spara ytterligare fyra miljoner.

– Vi lyckas lösa det genom att inte tillsätta tjänster som ändå varit vakanta under en tid. Så det slår inte så hårt, förklarar nämndens ordförande Irja Gustavsson (S).

Det handlar om sjukskötersketjänster inom hemsjukvården och hemtjänsten samt tre tjänster i omsorgspersonalen. Samma sak gäller vakanta chefsposter i handikappomsorgen. Några placeringar på annan ort ska nu avslutas och genom detta sparas 900 000 kronor. Dessa besparingar var politikerna överens om.

V-protester

Däremot blev det protester från vänstern gällande beslutet att spara in en tjänst av de som sköter Träffpunkterna för anhöriga. Anledningen är att samlingarna på Linden inte är särskilt välbesökta och då anses det inte behövas så många i den personalen.

I andra änden måste socialnämnden begära ett tillskott på nio miljoner för att möta det ökande behovet av försörjningsstöd. Det handlar främst om invandrare som har svårt att få jobb och därmed har rätt till kommunalt stöd.

7,8 miljoner minus

– Men det här ska inte få påverka övrig verksamhet, påpekar Irja Gustavsson.

Den totala prognosen inför 2012 visar på 7,8 miljoner minus.

Mer läsning

Annons