Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnd får bakläxa i två fall

I två fall river Förvaltningsrätten upp beslut där socialnämnden nekat privatpersoner stöd. I det ena fallet handlar det om en avlivning av en hund och i det andra om en utlandsresa.

Annons

Det är en akut avlivning av en hund som privatpersonen har rätt att få ekonomiskt bistånd på 1144 kronor, fastslår domstolen. Kommunen hade sagt nej till denna begäran.

Kostnader för att hålla eller avliva husdjur ingår allmänt sett inte i begreppet skälig levnadsnivå såvida det inte föreligger sociala eller medicinska skäl för att inneha husdjuret. Sådana skäl finns inte i detta mål, anser domstolen, men däremot är det ostridigt att privatpersonens hund blev allvarligt sjuk och att en avlivning av djuret därför blev tvunget att ske och då detta behov uppstod akut ska privatpersonen, som även har försörjningsstöd för sitt uppehälle, i detta fall ha rätt till ersättning från kommunen, fastslår Förvaltningsrätten i sin dom.

I det andra ärendet som domstolen river upp ett beslut taget av nämnden handlar det om en privatperson som lever med försörjningsstöd och som blev bjuden på en utlandsresa av en närstående.

Då reducerade nämnden privatpersonens ersättning med 903 kronor för de dagar denne befann sig utomlands. Det var fel gjort av kommunen, fastslår domstolen. Så länge den enskilde kan anses uppfylla de krav som ställts för att denne ska vara berättigad till ekonomiskt bistånd påverkas inte rätten till bistånd av en tillfällig vistelse på annan ort, fastslår Förvaltningsrätten.

Mer läsning

Annons