Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden går mot underskott

Totalt pekar prognosen för socialnämnden i Lindesberg på ett minus mot budget vid årets slut på 6,7 miljoner kronor.

Annons

Det är samma siffra som för en månad sedan. Största enskilda posten ligger inom individ- och familj, där försörjningsstöd ingår, med totalt 4,1 miljoner kronor. Avdelningen för funktionsstöd ligger back 1,8 miljoner kronor mot budget medan vård och omsorg håller nollan.

Under de senaste åren har socialnämndens budget för försörjningsstöd spräckts månad för månad och år från år. I augusti hände det dock för första gången att utbetalda pengar var mindre än vad som tilldelats i budget, 522 000 kronor för att vara exakt.

Jämfört med förra året ligger försörjningsstödskurvan under fjolåret i somras med cirka 400 000 kronor trots att fler individer i kommunen är i behov av stöd.

Två förklaringar är fler avslag och ökade möjligheter till aktiviteter. En är arbetsmarknadsenheten vid Masugnen. Den har gjort skillnad för att flytta människor från bidragsberoende till egen försörjning.

Av 123 personer vid ett mättillfälle hade 27 fått arbete, några hade tagit sig vidare till studier medan 34 var tillbaka till försörjningsstöd.

- Arbetsmarknadsenheten har gett en jätteförändring och är något som vi ska satsa vidare på, säger socialchef Bella Kronman.

Mer läsning

Annons