Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sökte för magsmärtor – fick lunginflammation

Lindesbergs lasaretts vård av en patient i våras anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt lex Maria.

Annons

Det var i april i år som patienten ringde ambulans på grund av buksmärtor och tarmvred. I anmälan beskrivs det hur patienten fick smärtstillande redan i ambulansen men att denne haft fortsatta starka smärtor och fått ytterligare smärtstillande. På lasarettet planerades röntgen av buken och eftersom att patientens tillstånd var stabilt lades denne in på vårdavdelning. Patienten tittades till var 30:e minut men när en undersköterska kikade in med kortare intervall upptäckte hon att patienten var medvetslös, visade tecken på syrebrist i blodet och hade kräkts i sängen.

Hjärt- och lungräddning påbörjades då man misstänkte cirkulationsstillestånd och när narkosläkare kom dit hade patienten fått igång andningen och cirkulationen. Patienten opererades akut och tarmvred konstaterades. I samband med detta utvecklade patienten lunginflammation efter att ha inandats magsäcksinnehåll.

Efter vård på intensivvårdsavdelningen och därefter vanlig vårdavdelning skrevs patienten ut efter totalt elva dagars sjukhusvistelse. Enligt anmälan har patienten upplevt händelsen mycket traumatiskt. (NA)

Mer läsning

Annons