Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spred kunskap om byggnadsvård

Husägare med äldre stugor fick nyttiga lektioner vid Siggebohyttans bergsmansgård i går. Timring, torvtaksbygge och fönsterrenovering på gammalt vis lärdes ut under byggnadsvårdsdagen.

Annons
Taksnack. Göran Flyxe fick se hur ett gammalt torvtak är uppbyggt. Numera byts ofta näverlagret under torven ut mot en plastmatta.

Gamla byggnader så väl som nya behöver skötsel och underhåll. Det är inte lätt för oinvigda att veta hur man gör. Därför samlade hembygdsförbundet i länet ihop kunniga byggnadsvårdare, som visade.

– Det ska finnas en chans för vanliga människor att växla ett par ord med goda hantverkare. Här får de se olika tekniker, säger hembygdskonsulent Elinor Magnérus.

På bergsmansgården fanns smed, målare, timmerman och takläggare på plats för att lära ut sina hantverk.

Christer Åberg var en av besökarna, som tog del av timmermannen Robert Lindgrens råd.

– Jag har själv ett timmerhus och jag vill veta hur jag ska reparera om det blir en skada på det, säger Christer.

Lite längre bort stod Åke Granberg och Sten Forsberg och visade hur ett riktigt torvtak med näverlager ska byggas. Även deras kunskap var till nytta, då Göran Flyxe med syster och svåger stannade till.

– Vi funderar på att bygga om ett litet uthus vid vårt föräldrahem. De här människorna är väldigt kompetenta. Jag tror att vi kommer att bygga om torvtaket mer modernt, för det verkar tråkigt att ta bort så mycket näver från träden, säger Göran.

Elinor Magnérus tror att det lönar sig att informera om olika byggnadstekniker.

– Den här kunskapen ger hållbarhet. Om man har ett hus ska man ju använda bra material som håller, säger hon.

Mer läsning

Annons