Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenhård satsning på öringen

Nu ska öringen få lättare att leka, vandra och nå flodpärlmusslorna. Första etappen är i land.

Annons
För öringen. Till projekts första etapp hör att lägga i stora stenar i ån, för att underlätta för öringens liv och fortplantning. Foto: Thomas Eriksson

GULDSMEDSHYTTAN. Stenen i skopan väger säkert två ton, och Lars-Erik Andersson släpper försiktigt ned bumlingen i Hammarskogsån, strax nedanför det gamla kraftverket.

Allt för att underlätta livet och fortplantningen för öringen.

– Det finns ett sjövandrande öringbestånd i Råsvalen som går upp här i Hammarskogsån och leker, berättar Daniel Bergdahl, fiskeribiolog hos länsstyrelsen.

Tack vare eldsjälen Henning Olsson på bruket fick de veta att öringen vandrar upp här, berättar Daniel och Sofia Kiuru, miljö- och säkerhetschef hos Global Castings Guldsmedshyttan, markägare.

Stenarna behövs för att öringen ska trivas. Det är första etappen i ett långsiktigt projekt över flera år, berättar Daniel. Målet är att öringen ska kunna nå flodpärlmusslorna betydligt längre uppströms. Det handlar om att röja hinder, bygga vandringsvägar där det behövs. Nästa hinder är branddammen, som ska rivas.

– Ambitionen är nu att få till det med branddammen så att öringen når förbi den, förklarar Sofia Kiuru.

Musslorna är beroende av öringen för att kunna fortplanta sig. Larverna sätter sig på öringens gälar och lever där länge innan de släpper taget, berättar Daniel.

– Det är ju jättehäftigt, tycker Sofia.

Flodpärlmusslorna gräver sedan ned sig en bit i botten, lever sina liv och kan bli väldigt gamla, vissa över 250 år.

Långsiktigt projekt. Projektet kommer att ta flera år och syftar till att öringen ska kunna nå flodpärlsmusslorna. Kartillustration: länsstyrelsen.
Musslor. Längre uppströms finns flodpärlmusslor. Foto: Daniel Bergdahl.
I symbios. Flodpärlmusslorna behöver öringen, larverna lever länge på öringens gälar, berättar Daniel Bergdahl, fiskeribiolog och vattenvårdshandläggare hos länsstyrelsen.
Sjövandrande öring. Öringen är ett sjövandrande bestånd som finns i Råsvalen och går upp Hammarskogsån för att leka. Foto: Daniel Bergdahl.

Mer läsning

Annons