Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stipendiepeng till studier och några nya strängar

Under nationaldagsfirandet i Lindesberg delades årets kultur- och eldsjälsstipendium ut. ¿– Det är hedrande att man får uppskattning, till och med ett pris, för det man tycker är roligt att göra, säger eldsjälsstipendiaten Rainer Hickisch.

Annons
Kulturstipendiat. Jeanette Lindmark som på nationaldagsfirandet i Lindesberg tilldelades ett kulturstipendie hade dagen till ära klätt sig i en folkdräkt från Dalarna.

Även kulturstipendiets vinnare, Jeanette Lindmark, uttryckte sin glädje över utmärkelsen.

– Det här känns jättekul. Det var helt oväntat.

Med hjälp av instrumenten fiol, nyckelharpa och ”viola da Gamba” försöker Jeanette Lindmark bevara och sprida folkmusiktraditionen som funnits och finns i norra Bergslagen.

Lokal folkmusik

– Det är min nisch att försöka missionera med den lokala folkmusiken, säger Jeanette Lindmark som är uppväxt i Västmanland men som flyttade till Lindesberg först för 14 år sedan och numera bor centralt i Rubinska gården.

Stipendiesumman är på 10 000 kronor och dessa tänker Jeanette Lindmark använda till sin musikaliska gärning.

Nya strängar

– Man ska använda pengarna till något som har med stipendiets grundtanke att göra, till exempel nya strängar eller ett instrumentfodral.

Även eldsjälsstipendiaten tänker spendera prissumman i kulturens tecken.

Terminsavgiften betald

– Jag har kommit in på Örebro konstskola så nu har jag terminsavgiften betald, säger Rainer Hickisch som kommer att ägna de kommande två åren som student.

– Det blir intensivt och inte så mycket tid över till annat men det går säkert att köra en och annan bioföreställning ändå.

Själv finner Rainer Hickisch det extra roligt att han tilldelas eldsjälsstipendiet då han gärna använder sig av just eld i sin konst med bland annat eldskulpturer. Genom en liknelse med sitt favoritelement beskriver han bilden av en eldsjäl;

– Någonstans finns en låga som brinner och då gäller det att hålla den brinnande. Antingen är man den som kör dit veden eller så bidrar alla med en liten pinne var så att det till slut blir en stor brasa.

Mer läsning

Annons