Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stråssa förser Kopparbergs värmeverk med biobränsle

Sveaskog ska kommande säsong förse Kopparbergs värmeverk med biobränsle. Sligdammen i Stråssa kommer att bli platsen för rundvirkes- och grotupplag samt flisning och flislager.

Annons

I onsdags gav Bergslagens miljö- och byggnämnd bygglov och miljötillstånd för verksamheten.

– Det här är ett nytt kontrakt för oss som gäller kommande eldningssäsong och fram till nästa sommar. Vår förhoppning är att vi kommer att få fortsätta leverera bränsle till Ljusnarsberg, säger Anders Eriksson på Sveaskog Förvaltning AB.

Första hand flis

Verksamheten kommer att bedrivas på mark som tillhör Stråssa mineral och makadam AB och ska utföras av entreprenörer. Inledningsvis handlar det om flis till Kopparberg som ska levereras från Stråssa, men Sveaskog hoppas även på andra köpare.

Intransport, mätning och lagring av i första hand rundved ska ske från senvår till höst av cirka 6 000 fub. (Fastkubikmeter under bark. Avser trädstammens volym exklusive bark och topp). Det mostsvarar cirka 130 lastbilar.

Främst vintertid

Flisning och uttransport bedöms bli cirka 15 000 kubikmeter, motsvarande cirka 110 flisbilar. Uttransporterna kommer att ske under hela året med tyngdpunkt på vinterhalvåret.

I tillstånden ingår att högst 5 000 ton flis får lagras vid ett och samma tillfälle och flisning får endast ske under vardager mellan klockan sju på morgonen och 18 på kvällen. I tillståndet finns också villkor på bullernivåer så att verksamheten inte stör närområdet.

Fem till tio gånger

Sveaskogs beräknar att flisning kommer att ske ungefär fem gånger per år men inte fler än tio gånger. Flertalet flisningstillfällen sker under vinterhalvåret.

Mer läsning

Annons