Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svärdsman anföll grannen

Grannen spelade hög musik på natten. Då gick en 26-årig man till attack med ett sabelsvärd i högsta hugg.

Annons

Svärdet träffade grannen i huvudet. Han tvingades skräckslagen fly från lägenheten genom att hoppa från balkongen. Nu har 26-åringen dömts till fängelse.

Det var i januari i år som en vild fest slutade med grov misshandel. Först hade 26-åringen och hans granne druckit öl hemma hos en äldre bekant i bostadshuset i Guldsmedshyttan. Grannen uppger att han drack fem starköl innan han tog sig hem till sin lägenhet. Där slängde han i sig en sömntablett och somnade med stereon på.

Den 26-årige mannen har sagt att han drack sig berusad på 70-procentig handtvättsprit och att festen spårade ur efter det. När klockan var runt fem på morgonen vaknade grannen av att det ringde på dörren. När han öppnade möttes han av 26-åringen som var svart i ögonen och viftade med en 60 centimeter lång sabel.

”Jag ska slå på dig. Jag ska slå ihjäl dig”, ska 26-åringen ha ropat medan han svingade svärdet mot sin granne.

Kort tumultGrannen träffades på handen och i bakhuvudet. Efter ett kort tumult i hallen lyckades grannen låsa ut 26-åringen. Han flydde sedan i panik genom att hoppa ut från balkongen.

Under tingsrättsförhandlingen uppgav 26-åringen att han inte har några minnen från kvällen. Men tingsrätten anser det bevisat att grannen ”attackerats med ett potentiellt livshotande vapen” och dömer 26-åringen för grov misshandel. Han skall betala 22 000 kronor i skadestånd till grannen.

Flera brottMen svärdattacken var inte det enda brott som 26-åringen stod åtalad för. Mannen ska drygt en månad senare ha gett sig på en annan granne i samma bostadshus. Mannen ringde på dörren och frågade efter en tändare. När kvinnan öppnade svingade han en slägga i hallen och slog sönder delar av lägenheten.

Tingsrätten dömer honom för olaga hot och skadegörelse. Skadeståndet han ska betala till kvinnan uppgår till 7 000 kronor.

Brotten som 26-åringen döms för anses ha ett samband med hans alkoholmissbruk. Det gör att tingsrätten anser att straffvärdet till viss del är lägre.

26-åringen döms även för grovt rattfylleri, olovlig körning och narkotikabrott.

Straffet blir fängelse i ett år och tre månader.

Stefan Hazianastasiou019–15 50 00

[email protected]

Mer läsning

Annons