Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tarmcancerdiagnos fördröjdes 

Läkaren började behandla en patient för järnbristanemi utan att ha utrett orsaken till patientens tillstånd. Senare visade det sig att patienten hade tarmcancer. Nu kritiseras Lindesbergs vårdcentral för hur de skött ärendet.

Annons

Det var i maj 2013 som patienten sökte hjälp på vårdcentralen för en långdragen hosta och andfåddhet. Första misstanken var att det handlade om en infektion och antibiotika skrevs ut. Drygt 2 veckor senare var patienten tillbaka. Hostan var bättre men andfåddheten vid ansträngning kvarstod. En kortisonkur och järntabletter blev insatsen.

Men patienten blev inte bättre under sommaren och prover visade nu på blod i avföringen. En remiss för koloskopi skulle skrivas meddelades det den 20 augusti. Den 23 september kontaktade patienten vårdcentralen och frågade om denna remiss hade skrivits. Svaret blev nej.

Ett nytt läkarmötte skedde, nya prover togs som den 9 oktober fortfarande påvisade blod i avföringen. Den 14 oktober skedde rektoskopi och en remiss för koloskopi skrevs och utfördes den 13 november. Det visade sig vara tjocktarmscancer och patienten opererades samma månad.

Men så här lång tid ska det inte ta att ställa diagnos och vidta behandling mot patientens cancer och ärendet anmäldes enligt lex Maria.

Från vårdcentralen berättas det om en mycket hög arbetsbelastning på läkare och sjuksköterskor som förklaring till att utredning och diagnos på patienten drog ut på tiden. Nu ska rutinerna på vårdcentralen gällande remisshantering ses över. Vad gäller personalbrist på vårdcentralen har en del rekryteringar skett men fortfarande behövs fler läkare och distriktssköterskor anställas.

Såväl vårdcentralen som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, anser att läkaren i detta fall inte agerat enligt vetenskap och beprövad erfarenhet i handläggningen av patientens anemi och att detta varit olämpligt med avseende på patientsäkerheten.

Mer läsning

Annons