Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trångt när Sköndal flyttar in hos Bägaren

I dagarna har den tvådelade vårdcentralen i Lindesberg blivit en när verksamheten på Sköndal vid lasarettet flyttat in hos Bägaren. – Det är ett pusslande för att få rummen att räcka till, men stämningen hos personalen är god, säger Annki Olsson, verksamhetschef.

Annons
Sammanslagning. Sjuksköterskorna Marita Björk och Anna Holmberg har i veckan flyttat ned från Lindesbergs vårdcentrals mottagning Sköndal vid lasarettet till mottagningen Bägaren där de fått ett rum i den nybyggda paviljongen.Foto: Sofia Gustafsson

I flera år har konstaterats att uppdelningen av vårdcentralen i Lindesberg ställt till problem. Nu flyttar mottagningarna, tack vare en paviljong vid Bägarens lokaler, ihop.

En tillfällig lösning innan den nya vårdcentralen i kvarteret Bulten står färdig.

– Det är trångt och vi har fått använda förråd och omklädningsrum till den öppna mottagningen där patienter väntar i korridoren, säger Annki Olsson som trots det är positiv.

– Vi anstränger oss, hittar möjligheterna, och det går jättebra. Men visst beror det på att vi vet att det är tillfälligt, att vi ska få nya lokaler.

I den nybyggda paviljongen har kuratorerna inhysts.

– Här är det fräscht, ljust och bra luft. Den nya delen är faktiskt bättre än vårdcentralsdelen, säger Olsson.

Mitt i flyttstöket har hon glada nyheter att berätta:

– Från och med första mars har vi hundra procent telefontillgänglighet.

Det innebär att den som vill ha kontakt med vårdcentralen i Lindesberg kan räkna med att få prata med någon samma dag.

– Det är jätteroligt, alla sjuksköterskor är delaktiga och tar ansvar för det.

Den utökade

tillgängligheten har bland annat uppnåts genom att använda vårdcentralens resurser annorlunda.

– Vi försöker använda all kompetens fullt ut, till exempel har undersköterskorna fått större ansvar över mottagningsarbetet.

– Vår tillgänglighet är en trygghet för patienten, säger Annki Olsson.

– Och det är bättre för vår arbetsmiljö, nu ringer bara de som ska på akuttelefonen och då kan också vi göra det vi ska göra, tillägger Anna Holmberg, sjuksköterska.

Enligt dem har patienterna märkt av förbättringen.

– Senast igår pratade jag med en patient som sa att han hört rykten på stan om att vi svarar nu, säger Marita Björk, sjuksköterska.

Trots att verksamheten är trångbodd pågår ett ständigt utvecklingsarbete.

– Vi planerar för flera distriktssköterskemottagningar, diabetes och astma-KOL är i startgroparna och jag hoppas vi kan vara igång med en äldremottagning under hösten, det är en tanke som jag verkligen vill förverkliga, säger Olsson.

Politiker i Lindesbergs kommun har skrivit motioner i samma ärende.

– Det har jag inte blivit informerad om, men vad bra att vi vill åt samma riktning.

För Annki Olsson är det viktigt att understryka att sammanslagningen inte hade fungerat såhär bra om det inte vore för personalen.

– Stämningen här är bussig och inställningen är att ingenting är omöjligt, berömmer hon.

Lindesberg vårdcentral

I december 2005 invigdes vårdcentralens mottagning Sköndal vid Lindesberg lasarett och sedan dess har vårdcentralen varit delad.

Nu har mottagningen Sköndal helt avvecklats och de delar som förut fanns där har antingen flyttat in i Bägaren, på Bytesgatan, eller i familjecentralens lokaler på Kristinavägen.

Nya vårdcentralen ska ligga i kvarteret Bulten vid Banvägen.

I maj 2014 sa Marie-Louise Forsberg Fransson, (S), ordförande i landstingsstyrelsen, att de hoppades komma i gång med bygget av vårdcentralen under 2015.

Att Lindesbergs vårdcentral numera har hundra procent telefontillgänglighet innebär att de en vanlig måndag svarar på runt 120 telefonsamtal.

Den tillfälliga paviljongen bredvid Bägaren rymmer sju små rum och ett större, samt ett stort rum som används såväl till personalträffar som till gruppaktiviteter för patienterna.

Mer läsning

Annons