Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre gymnasieprogram läggs ner

I torsdags beslutades att lägga ner tre av Lindeskolans program nästa höst, men även transportgrenen på fordonsprogrammet diskuteras.

Annons

Det är förändringar att vänta på Lindeskolan när pengarna inte räcker till. Gymnasiet har under många år dragits med stora underskott samtidigt som antalet elever minskar. Nu väntar drastiska åtgärder.

Vid barn- och utbildningsnämndens möte i torsdags beslutades att tre program läggs ned från hösten 2014. Det är industritekniska programmet på Masugen, handel- och administrationsprogrammet, samt estetiska programmets bild och forminriktning.

Inga ettor börjar på dessa program i år heller, eftersom det var för få behöriga sökande till dem. Av samma anledning får inte heller musikinriktningen på estetiska programmet några nya ettor nu i höst. Den grenen hoppas man dock ska få nytt liv nästa läsår.

24 miljoner 

Samtidigt tar man bort Kultur i skolan, en verksamhet i grundskolan utöver de vanliga musiklektionerna. I och med dessa förändringar blir det färre undervisningstimmar för kulturlärarna. 

– Kulturskolan hänger lite löst nu i och med det här, säger Arnold Bengtsson.

Sammanlagt ska barn- och utbildningsförvaltningen bantas med 24 miljoner kronor, fördelat på 11 miljoner år 2014, 4 miljoner 2015 och ytterligare 9 miljoner 2016.

Nedläggningarna på gymnasiet sparar 3,5 miljoner kronor till att börja med. På sikt 7 miljoner.

Fordonslärare upprörd

På barn- och utbildningsnämndens möte i september ska även transportinriktningen på fordonsprogrammet behandlas. Där utbildas yrkesförare och det är en dyr utbildning med bland annat körkort, maskiner och lastbilar för övningskörning.

– Vi behöver bättre ekonomiskt underlag för att kunna ta ett beslut om detta, säger nämndordförande Arnold Bengtsson (S).

Lars Fhingal, programsamordnare på fordonsprogrammet, är upprörd över förslaget.

Han tycker att politikerna måste tänka längre och titta på konsekvenserna av att lägga ner en så populär utbildning.

Alla får jobb 

– Vi hade 46 förstahandssökande i år, men kan ta emot max 25 elever.

Under första året läser hela klassen gemensamt. Sedan fördelas de i tre grupper om åtta varav en är transportinriktningen. Eleverna får söka till de olika grenarna.

– Vi har stort tryck från företagen som vill ha våra yrkesförare, så alla som vill har jobb när de slutar, säger Lars Fhingal.

Det är inte första gången som den här utbildningen är föremål för nedläggningsdiskussioner.

– Vi har bantat programmet så mycket det går redan. Men vi fick ett nytt problem i och med den nya läroplanen från 2011. Då blev det dyrare, säger Fhingal.

Anledningen är att Skolverket då tog bort vissa teoretiska ämnen för att istället förstärka karaktärsämnena. Fler timmar med praktik innebär fler lärartimmar då man inte kan ha så många elever med sig i fordonen vid övningskörning.

– Vi skulle kunna ge viss utbildning med körsimulator, men det har vi ingen.

– Konsekvensen av det är att det inte finns några samordningsvinster, för de tre grenarna är nu helt olika under andra och tredje året, säger Lars Fhingal.

Årets elever får gå

Oavsett vad som beslutas i september garanteras att de elever som börjar på fordonsprogrammet nu i år kommer att få möjlighet att gå transportinriktningen.

Mindre pengar till skolan

År 2014 får barn- och utbildning 11 miljoner mindre.

År 2015 ska 4 miljoner till sparas. Och 2016 minskas pengapåsen med ytterligare 9 miljoner.

En av åtgärderna är att lägga ner tre gymnasieprogram.

Mer läsning

Annons