Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre hörs om dataintrång

Minst tre elever vid Lindeskolan kommer upplysningsvis att höras om det dataintrång som skedde vid skolan någon gång från den 1 januari till den 13 februari i år. I dag finns ingen misstänkt för brottet.

Annons

– Jag räknar med att vi inom kort ska kunna prata med de här eleverna, säger Jorma Harjamäki, polisinspektör och utredare vid Lindesbergspolisen. Då får vi se om vi kan komma längre med utredningen.

Det är Lindeskolan som gett polisen en del uppgifter och material, som nu kommer att bearbetas.

Exakt vad för slags material det handlar om vill polisen inte säga i detta skede av utredningen.

Det var den 19 februari i år som gymnasieskolan gjorde en polisanmälan om misstänkt dataintrång. Det misstänkta brottet består i att en eller flera personer skickat mejl med rasistiska budskap och symboler till både ett antal lärare och elever.

Mejlen har kunnat skickas med hjälp av inloggningsuppgifter som kapats ur en dator vid Lindeskolan.

Skolan har en ganska klar bild av händelseförloppet. Sedan dataintrånget upptäcktes har skolan vidtagit åtgärder för att om möjligt stoppa en upprepning.

– Flera av de lärare som fått såna här mejl har uppfattat budskapet som ett hot, säger Jorma Harjamäki. Vår förhoppning är att vi ska kunna ta reda på vem eller vilka som ligger bakom mejlen.

Efter att dataintrånget upptäcktes sade rektor Johan Bergdahl att skolan ser allvarligt på det inträffade. Han hoppas att det handlar om ett omdömeslöst skämt.

Mer läsning

Annons