Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredjedels miljardi borgensbeslut

På måndag ska fullmäktige bland annat ta beslut om kommunala borgensåtaganden för 345,8 miljoner kronor.

Annons

Av totalsumman är 274,8 miljoner kronor förnyelser av gamla borgensåtaganden kopplade till omsättningar av gamla lån. 71 miljoner kronor är nya garantier.

Största enskilda posten är kopplad till Lindesbergs arena och Kulturum. Där finns en tidigare borgen från byggstarten på 150 miljoner kronor som nu föreslås bli utökad till 170. Skilnaden på 20 miljoner kronor förklaras med att restaurang och bowlinganläggning inte fanns med i det förra åtagandet. Dessutom ligger en indexuppräkning i upphandlingen med i differensen.

Nya elevbostäderBygget som pågår med nya elevbostäder vid Lindeskolan behöver en ny kommunal borgen på 26 miljoner kronor. Bygget av ny förskola på Kyrkberget ligger i startgroparna och behöver kommunal säkerhet på 25 miljoner.

Dessa tre ärenden hanteras av det kommunala utvecklingsbolaget Tredingen AB.

Kommunens Industrifastigheter i Lindesberg AB, Ilab, behöver förnya en gammal borgen på 24,8 miljoner kronor för lån som ska omsättas. De har även samma behov för lokalerna där Nordic Lunch AB driver sin verksamhet.

15 miljonerDär handlar det om 15 miljoner kronor. När industrifastigheten byggdes gavs en tidsbegränsad säkerhet eftersom hyresgästen hade option på att köpa fastigheten efter fem år. Den möjligheten har Nordic Lunch tackat nej till.

Libo behöver förnya en borgen på 85 miljoner kronor för fastigheterna Ågården och hyresbostäderna på Lingonvägen i Lindesberg.

Lindesbergs kommuns totala borgensåtaganden sista december i fjol var en miljard etthundrafyrtiotvå miljoner sexhundratjugofyratusen kronor.

Fotnot: Fullmäktigesammanträdet sker vid Lärcentrum Masugnen, kl. 17 på måndag. Det är öppet för allmänheten.

Mer läsning

Annons