Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trotjänare luftades på traktordag

Traktorträffen Ullermuller blev en fullträff redan första året. Tredje gången överträffade de tidigare.Det sparkades däck, pratades, fikades och åktes på gärdena utanför Ullergården under lördagen.

Annons
Ferguson Grålle mekaniserade många svenska småjordbruk efter andra världskriget.

Från att ha varit tyngande investeringar på mindre jordbruk en gång i tiden har arbetsredskapen på senare år blivit hobbyfordon.

Visst får de gamla traktorerna ofta göra rätt för sig nu också, mendå  med lättare sysslor.

Att åka på traktorträff är definitivt inget hårt arbete för en traktor även om den har några år på nacken.

- Den här köpte far och farfar när far var på väg att ta över jordbruket, säger Göran Gustafsson.

Allis Chalmersmaskinen från 1937 är en smidig traktor. Den har levt hela sitt liv på gården Stenbacken utanför Frövi.

- Jag kanske har förstört den med ny lack, men den var i otroligt dåligt skick när jag började renovera den. Det låg lager på lager av skit efter många år på en loge och olja och vatten rann lite hursomhelst inne i motorn som var helt slut, säger Göran Gustafsson.

Arbogabon Bertil Andersson hade tagit med sig halvdussinet Fordveteraner till Ullersätter. En av pärlorna var en traktor med V8 av fabrikat Mercury.

- Det var vanligt att byta den klena 25-hästars orginalmotorn och det fanns färdiga satser att köpa. Bönderna behövde mer kraft till tröskverk. Det blev 110 hästar i stället för 25, säger ägaren Mr Ford, Bertil Andersson.

Soppatörsten ökade också med konverteringen samtidigt som orginaltanken fick kortas för att den stora motorn skulle få plats. Det sitter extra jeepdunkar på Bertils traktor.

- Räckvidden blir bara fem mil på tanken eftersom motorn drar 2,5 liter per mil, konstaterar han.

Bo Haraldson hade många järn i elden tillsammans med sin fru Marita i lördags. Det såldes gårdsprodukter, kördes rallyrunda och Bo försökte dessutom sälja ett gammalt tröskverk han släpat till Ullersätter.

- Det är tillverkat i Hallsberg 1944 och var ett bolagströskverk som gick mellan gårdarna. När jag fyllde 60 stod det på gården på morgonen. Grannen ville bli av med det efter att ha haft det 15 år på sin loge, säger Bo Haraldsson. 

Nu ville även Bo bli kvitt den något skrymmande pjäsen.

- Ge mig 25 spänn så gör vi affär, säger han.

Beroende av släpfordon kunde olika många passagerare tas med ut på rallyt runt Ullersätter.
Kanna på kanna på kanna med kaffe kokades inne i Ullergården och hade rykande åtgång i serveringstältet tillsammans med hembakat och mackor.
Gärdet var fullt utanför Ullergården i Ullersätter och folkmusikdansbandet Inge Widars underhöll.
Kjell-Åke Wijk var nöjd med tillströmningen. - Det är ungefär lika många ekipage som ifjol, runt 75, men betydligt mer publik än tidigare år, säger han.
Bo Haraldson försökte med olika medel övertyga bekanta och obekanta att köpa hans något skrymmande gamla tröskverk. Priset var lågt.
Det fanns olika grader av patina på maskinerna. Från bländande blankt till behagligt reflexfritt.
Bertil Andersson är Fordentusiast. - Pappa hade Fordtraktorer så jag är uppväxt med märket, säger han. På gården utanför Arboga har han 18 Fordar plus några bastarder av annat fabrikat.
Linnea Ekström blev upplockad i Ullersätter av farfar Göran Gustafsson. Allis Chalmerstraktorn har varit i familjen och gått på åkrarna i kanten av Frövi sedan 1937.