Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga gjorde radiohögmässa

– Radioprogrammet blir som en extra present för mig. Det sänds på min födelsedag, säger Tilda Fallqvist. Tilda fyller år söndagen den 28 december.

Annons
Tillfällih studio. Kapellet vid  Finnåkers kursgård blev lördagen den 6 december inspelningsstudio för Sveriges Radio som spelade in en högmässa med barn från Fellingsbro och Frövi. Foto: Michael Landberg

Lördagen den 6 december var en lång arbetsdag för de som skulle spela in gudstjänsten som sänds i slutet av månaden. Repetitionerna började tidigt på förmiddagen och allt slutade sent på kvällen med julmat. Arbetslokalen och inspelningsplats var kapellet på Västerås stifts kursgård i Finnåker.

– Jag har aldrig varit i Finnåker förut och aldrig varit med i radio, konstaterade Teo Linder, 7 år. Han är med i Näsby kyrkas miniorer och var en av rösterna i radioinspelningen.

Spännande, roligt, men också lite nervöst. Det var sammanfattningen Olivia Torberg, Nikita Lindgren och Emil Juntunen gjorde. – Sen ska jag nog skryta lite för kompisarna, sa Emil.

Temat söndagen den 28 december är Guds barn.

– Barnen leder högmässan. Den enda vuxna rösten är min i predikan och välsignelsen, säger Cecilia Redner, präst och stiftsadjunkt med ansvar för barn- och ungdomsverksamheterna i Västerås stift.

Cecilia Redner konstaterar att det är väldigt många vuxna med i radions högmässor och sällan barn. Med gudstjänsttemat för den 28 december och att dagen även är värnlösa barns dag var det inte mycket tvekan vem som skulle stå i fokus för denna högmässa.

Berättelsen för söndagen är Josef, Marias och Jesusbarnets tillfälliga flykt til Egypten. När de får veta att Herodes är död vågar de återvända till Nasaret.

– Den passar också bra i tiden då många tvingas fly från sina hemländer och nu bor i Frövi och Fellingsbro, säger Cecilia Redner.

Extra övning. Elle, Julia och Niki  förberedde sig en extratur före generalrepetitionen.
Premiärnerv. - Jag har aldrig varit i Finnåker eller med i radio tidigare, säger Teo Linder.
Långsamt och tydligt. Olivia Torberg och Nikita Lindgren övade texter och Emil Juntunen agerade radiolyssnare och kom med kritik och goda råd.
Solist. Linn Andersson har soloframträdanden med kören.

Mer läsning

Annons