Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga nappar på fiskeskola

Sommarens fiskeskola i Frövi drog i gång i måndags och avslutas i dag, fredag. Eleverna lämnar nu skolan med erfarenhet, kunskap och en sprillans ny utrustning.

Annons
Väringen. Frövi sportfiskeklubb har hållit i en fiskeskola för barn och ungdomar.

För trettonde året i rad anordnar Frövi sport-fiskeklubb en sommarskola för barn och ungdomar.

Tilda Rosenback, 12 år från Frövi, fick höra talas om fiskeskolan genom sin mamma och nappade direkt.

– Vi har en sommarstuga där vi brukar fiska ibland, men jag har aldrig riktigt fått lära mig hur man gör förrän nu.

Förutom fiskekunskap får eleverna en komplett jiggutrustning i form av kastspö, flytväst, flöten och drag värda 2000 kronor. Tanken är att fiskeutrustningen ska göra det enkelt för dem att fortsätta att fiska i sommar med sina nya kunskaper.

Viktor Karlsson, 12 år från Finnåker, har varit med på fiskeskolan två gånger tidigare, men återkommer för att han tycker att det är så kul.

– Det är roligast att fiska från båt, då slår man tre flugor i en smäll: man får vara på sjön, åka båt och man får fiska, och det är roligt alltihop.

Det är mycket att tänka på när man ska ut på sjön. Innan eleverna gav sig ut och fiskade fick de lära sig om fiskekort, regler och fiskevett.

– Vi har fått lära oss att man inte får leka med fisken, och så får man bara ta upp fyra gösar per person i Väringen, berättar Viktor.

Det är alltså i Väringen som den praktiska delen av fiskeskolan har hållits. Det är också vid den sjön som Frövi sportfiskeklubb har sin klubbstuga. Karl-Erik Andersson som håller i fiskeskolan tycker att det är kul att barnen intresserar sig för fiske. Han berättar att eleverna både var nöjda och stolta när de i onsdags fick upp sex gösar och fyra gäddor. Men dagen innan gick de lottlösa från sjön.

– Det är viktigt att de får lära sig att ha tålamod. Ibland får man ingenting, och det är också en del av fisket, säger Karl-Erik Andersson.

Förutom tålamod tycker han att det är viktigt att man tror på sin utrustning och sin egen kapacitet.

– Tror man inte på det man gör så får man inte heller någon fisk.

Om man är sugen på att ge sig ut och fiska i sommar tycker Karl-Erik att man ska åka ut en kväll efter att det har varit varmt i ett par dagar, då brukar det nappa som bäst.

– Men det är också bra att fiska i regn och blåst då vattnet syresätts och gör fiskarna mer aktiva.

I kväll är det avslutning på fiskeskolan. Då kommer eleverna att grilla korv och ha mettävling, vilket passar Tilda Rosenback bra.

– Det är roligare att meta än att kasta, då kan man göra andra saker samtidigt. Annars kan det lätt bli långtråkigt, säger hon.

Båttur. I tisdags åkte eleverna ut på Väringen för att sätta sina nyförvärvade kunskaper på prov.

Mer läsning

Annons