Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphävt beslut

Förvaltningsrätten i Karlstad har upphävt Lindesbergs kommunfullmäktiges beslut att delta i järnvägsprojektet i Mälardalen med anknytning till Citybanan i Stockholm.

Annons

Det har förvaltningsrätten gjort på grund av en miss av kommunen att anslå beslutet på rätt sätt inför fullmäktigesammanträdet i oktober förra året.

– Det här får inga praktiska konsekvenser för projektt. Det är bara att ta om alltsammans. Ärendet kommer upp redan på tisdag i kommunstyrelsen, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Larsson (C).

Grovt förenklat handlar saken om att Lindesbergs kommun tillsammans med kommuner och landsting i länet och i Mälardalen samt Östergötland förbinder sig att satsa en summa pengar på kollektivtrafik.

8,5 miljoner

För Lindesbergs del handlar det om 8,5 miljoner kronor. De ska i huvudsak gå till satsningar på kollektivtrafik som gynnar pendling till och från Örebro. Alltsammans har en koppling till utbyggnaden av den så kallade Citybanan i Stockholm som stryper flödet av tåg till och från huvudstaden.

Vänsterpartier i berörda kommuner har överklagat fullmäktigebesluten.

I Lindesberg gjordes det av Snorre Hermansson och Jeanette Rapp.

Deras mening var att kommunen inte kan satsa pengar i projekt som staten borde betala och att formalia runt beslutet inte var korrekt utförd.

Förvaltningsrätten i Karlstad har i sin dom redogjort att satsningen som sådan är helt i sin ordning. Däremot har kommunen missat kommnikationen inför beslutet. Det räcker inte med att ärendet finns på kommunens hemsida och att fullmäktiges ledamöter har fått det.

En kungörelse skulle ha satts upp på kommunens officiella anslagstavla i pappersform och i rätt tid.

Därför upphäver förvaltningsrätten fullmäktigebeslutet.

Mer läsning

Annons