Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprensning behövs i Storån

STORÅ. Det ligger mycket träd och bråte längs med Storån ned mot sjön Råsvalen.Båtägaren Beiron Hasselgren är besviken på att kommunen inte rensar.
– Jag har kört sönder båtpropellern på ett armeringsjärn, säger han.

Annons
Långsamt tempo. Beiron Hasselgren kör båten försiktigt i Storån. Det ligger ris, grenar och stockar både under och över vatten-ytan.BILD: ELIN KJELLIN

Bergslagens kommunalteknik (BKT) rensar Bottenån i Lindesberg ibland, men för Storån har Beiron inte fått respons.

– Jag har ringt och ställt på flera gånger under ett par år. Det är klart att det kostar pengar att rensa, men det är synd att det ska förfalla, säger han.

Marken runt de två broarna över ån i Storå är kommunal. Resten av sträckan upp till Storå kvarn och Ingelshyttan har både kommunala och privata ägare.

Enligt Stefan Lundqvist, förbundschef på BKT, har de inte fått uppdrag att göra rensningen.

– Vi sköter badplatser och bryggor, men vi är inte några experter på årensning. Vi får uppdrag från kommunen. Om de tar beslut och det finns pengar för rensning, så gör vi det, säger han.

Beiron tar NA på en båttur nedför ån. Det ligger stockar, grenar och stenar längs stränderna och ute i farleden. Plötsligt dunsar det till i skrovet, då båten kör emot något som ligger under vattenytan.

– Jag som kör här ofta och har mina trixvägar, det är värre för dem som åker första gången. Många från Lindesberg vill gå upp här, men de vågar inte, säger han.

Stefan Lundqvist tycker att det är knepigt att reda ut ansvarsfrågan.

– I grunden är det ju markägaren som fixar sådant här, men vid åar äger ofta både kommun och privatpersoner mark, säger han.

Beiron har själv försökt att ta bort en del skräp.

– Jag har sågat bort stockar, men det fyller på hela tiden.

Stefan Lundqvist är nu medveten om behovet.

– Jag ger en eloge till medborgaren som kom med idén. Men just nu finns inte årensning med i vår planering, säger han.

Mer läsning

Annons