Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upptäcker en svunnen trädgård

Siggebohyttan. Hur såg trädgården vid Siggebohyttan ut på bergsmännens tid? Den frågan har deltagarna i en arkeologiskola försökt ge svar på.

Annons
Funnit lämningar. Robert Andersson och Tomas Ernstsson har grävt fram en stenläggning som varit dold någon decimeter under jorden.

– De har fått lära sig att jobba vetenskapligt och samtidigt vara med och skapa ny kunskap, säger Martin Edlund som tillsammans med Margareta Hildebrandt lett undersökningarna.

De är båda arkeologer och verksamma vid Örebro läns museum som arrangerat kursen.

Tanken på att undersöka trädgården väcktes förra året. Sedan dess har man gått igenom arkiven efter beskrivningar och foton på hur omgivningarna sett ut förr.

– Siggebohyttans bergsmansgård är ett byggnadsminne. Det gäller hela gården, men det finns väldigt lite beskrivet om marken runt omkring byggnaderna, säger Margareta Hildebrandt.

Utgrävningarna har koncentrerats till marken norr om huvudbyggnaden. I slänten som vetter ner mot parkeringen har deltagarna grävt upp tre schakt där marken undersökts och dokumenterats.

– Vi har hittat keramik som för oss ner på 1700-talet. Bland annat skaftet från en kritpipa, berättar Margareta Hildebrandt.

Prover som tagits på jorden ska nu skickas på analys och förhoppningsvis ge svar på vilka växter som funnits här tidigare.

I ett av schakten sitter Xerxes Åkerfeldt och gräver.

– Ibland blir det lite långtråkigt när man inte hittat något på länge. Men så hittar man plötsligt något spännande mitt i allt. Man lär sig något nytt hela tiden, säger han.

De undersökta schakten kommer att hållas öppna under sommaren. Inne i bergsmansgården visas dessutom några av de föremål som hittats vid utgrävningarna.

– Det här är ett kapitel i Siggebohyttans historia som inte skrivits tidigare, säger arkeologen Martin Edlund.

Allt undersöks noga. Richard Valleryd och Laila Stockfors silar jorden för att inte missa något. Glaspärlor, hästskosömmar och kritpipor är några av de föremål man grävt fram.

Mer läsning

Annons