Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning för livsviktig tid

En man som brinner på marken. Ytterligare en man kvar i huset där elden fortfarande härjar. Det scenariot ställdes Ulf Sjögren, styrkeledare på brandkåren i Lindesberg, inför under sin utbildning till Första Insats Person (FIP).

Annons
Utbildning. Kenneth Cederström, styrkeledare på brandkåren i Lindesberg, släcker en eld vid en simulerad trafikolycka under sin utbildning till Första Insats Person (FIP).

För att snabbare ta sig till olycksplatsen ska brandkåren i Lindesberg införa FIP. Det innebär att styrkeledarna i Lindesberg har tillgång till ett fordon dygnet runt så att han eller hon kan köra direkt till olycksplatsen utan att, som situationen ser ut i dag, åka via sin brandstation.

– Det betyder att vi kan vara mellan tre och sex minuter tidigare på olycksplatsen än normalt och att vi då kan avbryta skadeförloppet. En brand hinner eskalera mycket på fem-sex minuter och det kan innebära skillnaden mellan liv och död, säger övningsledaren Per Lindgren.

175–200 larm

Brandkåren i Lindesberg får ungefär 175–200 larm om året och den styrkeledaren som har beredskap kommer att ha fordonet med sig dygnet runt.

– Det innebär att han kommer att få åka ut på cirka tre till fyra larm i veckan. Erfarenheter från övriga Sverige visar att samhällsnyttan är stor men det är klart att det är en speciell situation för den som kommer ut själv och inte har några kollegor att luta sig mot, säger Per Lindgren.

Andra kommuner

FIP praktiseras redan inom Nerikes Brandkår, i Laxå och Askersund. Vecka 45 kommer det till Lindesberg.

– Det här blir vanligare i hela landet. Det finns mycket att tjäna på systemet, även ekonomiskt, då den som är först på plats kan göra en tidig livräddande insats och påverka olycksförloppet i positiv riktning samt göra en bedömning om det behövs fler styrkor eller om man kan dra tillbaks några uttryckningsfordon, säger Per Lindgren.

I rollen som ensam Första Insats Person på en olycksplats fick styrkeledarna träna sig, på övningsfältet vid Hidingen, i hur de skulle agera vid till exempel en trafikolycka.

– Det här är jättebra, vi får en möjlighet att avbryta olycksförloppet snabbare, säger Tommy Larsson, kårchef på Nerikes Brandkår i Lindesberg.

Mer läsning

Annons