Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvisning får starka reaktioner

Majdi och Adam Salama har fått beskedet att de snart ska utvisas till Ukraina, ett land de inte känner någon i. Det har väckt starka protester från klasskamrater och lagkompisar i Lindesberg och Vedevåg.

Annons
Familj. I Lindesberg har Majdi och Adam Salama bott i ett familjehem. – Vi är beredda att göra allt för att de ska få stanna. Vi har frågat Migrationsverket om adoption, men det skulle även sätta stopp för en återförening med föräldrarna, säger Ingela Johansson.Foto: Sofia Gustafsson

De föddes i Ukraina men flyttade därifrån till Gaza vid fem och tre års ålder. Sedan dess har turerna varit många för Majdi och Adam Salama som 2010 kom till Sverige för första gången. Då kom de tillsammans med resten av familjen och när de fick avslag på sin asylansökan tog pappan med sig barnen tillbaka till Gaza.

Två år senare, 2013, återvände de på egen hand.

– Pappa trodde att det var större chans att vi skulle få stanna då, säger Majdi.

– Han ville att vi skulle få ett bra liv och en bra utbildning, tillägger Adam.

De börjar prata om hur livet var i Gaza.

– Där är det krig. Man sitter och pratar, precis som nu, och en bomb kan slå ned i huset, när som helst, säger Majdi.

Trots det skulle bröderna föredra att återvända till Gaza framför den ovissa framtid en utvisning till Ukraina innebär.

– Jag skulle hellre vara hos pappa, säger Majdi och berättar att Migrationsverket inte skickar dit dem på grund av det oroliga läget i Gaza.

– Pappa säger samma sak, vägen till Gaza är stängd.

Istället väntar alltså moderns hemland, Ukraina.

– Det är fruktansvärt att Migrationsverket ens kan överväga att skicka någon till Ukraina som läget är idag, säger Ingela Johansson, som har varit pojkarnas familjehemsmamma senaste året.

– Vi kan inte språket, jag kan lite ryska men man får stryk om man pratar Ryska där nu, säger Majdi som är övertygad om att en utvisning till Ukraina skulle sätta stopp för hans och hans lillebrors barndom.

– Där kommer vi inte få vara barn längre.

Majdi och Adams gode man har kontaktat en advokat för att överklaga beslutet, något man redan gjort en gång tidigare utan resultat.

– Den här gången ska vi ange den politiska situationen i Ukraina samt pojkarnas positiva psykosociala utveckling i Sverige och deras goda integrering i Lindesberg, som skäl säger den gode mannen och tillägger:

– Vilka konsekvenser får det för barnen om de återigen rycks upp ur samhället.

Man har även kontaktat Amnesty för att få hjälp.

– Det är ett förtvivlat läge. De känner ingen i Ukraina och de har knutit an till familjen de bor hos här väldigt bra, tillägger deras gode man.

Organisationen Ungdomar mot rasism i Lindesberg har engagerat sig i ärendet och arrangerar på onsdag en demonstration mot utvisningen. Klasskamrater till pojkarna har startat protestlistor på Facebook och Wedevågs IF har skrivit en protest till Migrationsverket.

– Det känns bra att folk vill hjälpa oss, folk tar av sin egen tid för våran skull. Hoppas att det fungerar, säger Majdi.

– Våra kompisar är ledsna, säger Adam.

Bakgrund

Familjen Salama flydde från Gaza och sökte asyl i Sverige för första gången 2011. Asylansökan avslogs och familjen utvisades till mammans hemland Ukraina. Men pappan och några av barnen, däribland Adam och Majdi återvände till Gaza istället.

2013 skickade pappan, som idag har ensam vårdnad om pojkarna, tillbaka Adam och Majdi till Sverige. Utvisningsbeslutet mot pojkarna till Ukraina kvarstod dock från första gången de var här.

Med hänvisning till Migrationsverkets rätts- och landinformationssystem (LIFO) överklagades utvisningsbeslutet i höstas. Enligt pojkarnas gode man gör landinformationen om Ukraina gällande att människor som inte är etniskt rysk/ukrainska riskerar att ställas utanför samhällets beskydd.

Migrationsverket gjorde bedömningen att inga nya uppgifter framkommit som innebar att verkställighetshinder fanns och avslog överklagan.

Den första april i år fastställdes datum för utvisning till Ukraina den 25 april 2014. Det datumet har nu rivits upp då man ännu inte fått besked från ukrainska myndigheter om vilket mottagande pojkarna kommer att få i landet.

Annons