Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargjägare i länet mordhotad

BERGSLAGEN. En jägare som deltog i vargjakten i norra Örebro län fick i tisdags ett anonymt hotbrev. Innebörden var att slutet var nära för jägaren. Hotet är polisanmält.

Annons

I Värmland har flera jägare hotats, men det var direkt efter jakten helgen den 2–3 januari.

–  Det här är mig veterligen det enda hotet i länet med anknytning till vargjakten, säger Torbjörn Carlson, presstalesman vid polismyndigheten i Örebro län.

Brevet är poststämplat i Stockholm. Förutom jägarens namn är kuvertet tillskrivet ”vargdödaren och nöjesjägaren”.

– Att det här hotet dröjde en vecka kan bero på att ortsnamnet var felskrivet. Det har väl tagit posten några dagar att hitta rätt adress, berättar jägaren.

– Vargjakten är beslutad av riksdagen och laglig. Däremot är det olagligt att hota någon, säger jägaren.

Obehagliga telefonsamtal

Han berättar också om ett otal telefonsamtal där det är tyst i andra änden när han svarar. De startade efter jakthelgen, och han kopplar påringningarna till sin medverkan i vargjakten.

– Vi försöker spåra avsändaren och inleder en förundersökning. Brevet är hållet i så allmänna ordalag att jag inte tror att det är så allvarligt att vi måste vidta några åtgärder, säger den polis som tog emot anmälan.

Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent och rovdjursansvarig vid Svenska Jägareförbundet konstaterar att hoten med anknytning till vargjakten varit omfattande.

– Alla som jag talat med som skjutit en varg eller vargjägare som figurerat i media har hotats. En del mycket allvarligt. Det tolkar jag som resultat av medias krigsrubriker, säger Glöersen.

Mer läsning

Annons