Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VD satt på två stolar

I slutet av 2008 och början av 2009 gjorde ICT Norden Fas-
tigheter två fastighetsaffärer som nye majoritetsägaren Fundior vill ta upp på en extra bolagsstämma i augusti. Vid en genomgång upptäckte Fundior att ICT:s vd Jan Wilhelmsson satt på dubbla stolar och skrev på både för säljare och köpare.

Annons

– En vd eller styrelseordförande kan inte göra affärer med sig själv, säger Mattias Karlsson, styrelseordförande i Fundior. I och med att närstående är inblandade i affärerna måste dessa tas upp på en extra bolagsstämma.

Jan Wilhelmsson säger att han inte tänkte på att han skrev på både för säljare och köpare. Men det fanns ingen annan kvar i ICT-styrelsen. De hade precis avgått liksom vd:n Matti Lilljegren.

– Jag gjorde det för att lösa den kris som uppstått, säger han. Dessutom var banken med och föreslog den här lösningen.

Fastighetsköp

Ett av de aktuella fallen handlar om ett fastighetsköp i Fjugesta för elva miljoner kronor. ICT:s dåvarande vd Matti Lilljegren, numera storägare i Fundior, skrev på ett bindande avtal. Men han lyckades inte ordna någon finansiering. I det läget hotade ägaren med stämning.

– Mitt dåvarande företag JCW Bygg gick då in och köpte fastigheten, säger Jan Wilhelmsson. Samtidigt skrevs ett avtal om att fas-tigheten skulle säljas vidare till ICT, vilket skedde den 1 april 2009.

Tjänade inte en krona

Köpeskillingen var elva miljoner kronor åt båda håll. Jan Wilhelmsson säger att han inte tjänade en krona på affären.

När Matti Lilljegrens bolag ICT köpte Wilhelmssons fastighetsbolag 2007 var ett villkor att skulden skulle betalas av med 1,4 miljoner kronor varje år.

– Men 2008 fanns inga pengar, säger Jan Wilhelmsson. Då föreslog banken att en ICT-ägd fastighet i Kopparberg skulle parkeras i JCW Bygg. Den såldes dit i december 2008 och återköptes i maj 2009. Köpeskillingen uppgick till 1,6 miljoner kronor åt båda håll. Inte heller i det här fallet tjänade jag en krona.

Fundior kommer eventuellt begära att de här affärerna upphävs. Om extra bolagsstämman säger ja kan det enligt Jan Wilhelmsson få förödande konsekvenser för ICT.

Mer läsning

Annons