Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikande intäkter för församlingar

De ekonomiska prognoserna för kommande verksamhetsår ser inte så positiva ut för församlingarna i kommunen. Det kommer inte som någon överraskning, men nu intensifieras arbetet med att lösa ekvationen minskade intäkter kontra kostnader.

Annons

Förra veckan samlades anställda och kyrkopolitiker i Linde bergslags församling på Finnåkers kursgård.

Allmän diskussion

– Vi tog inte några direkta budgetbeslut, men vi förde en allmän diskussion kring ekonomin och det kommande budgetarbetet, säger kyrkorådets nytillträdda ordförande Lena Åkergren Clasgård (Samling för kyrkan).

Ytterligare en diskussionträff ska genomföras i juni. Sedan sätter budgetarbetet igång mer konkret i augusti.

– Vi måste gå igenom allt. Verksamheterna har redan sedan tidigare fått den uppgiften, men vi har ännu inte fått deras rapporter.

Tufft arbete väntar

Lena Åkergren Clasgård säger att hon väntar sig ett tufft arbete för att hämta hem de omkring 1,2 till 1,5 miljoner som man räknar med ska fattas i budgeten för 2012. De minskade inkomsterna är en eftersläpning från krisåret 2009 och en förlust av cirka 800 medlemmar.

Hon räknar med att vissa verksamheter kommer att komma i kläm, men var och vad vet ingen, inte i dag. Vid naturliga avgångar, som man vet kommer, måste församlingsledningen titta på om det går att omfördela arbetsuppgifterna och kanske inte ersätta den som försvinner.

Det är inte bara Linde bergslags församling som drabbas av minskande inkomster. Det gäller samtliga församlingar i kommunen. Det eftersläpande redovisningssystemet av skatteintäkterna är en orsak, en annan är det vikande medlemsunderlaget.

Samarbetet är nyckeln

Samarbete är en nyckel att minska den ekonomiska bördan.

Flera verksamheter sköts av gemensamma organ, exempelvis kontraktets fastighetsfrågor, och i dagarna startar en servicebyrå för kontraktet som är tänkt att effektivisera och höja kompetenser i administrationen.

Mer läsning

Annons