Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinstrekordför Sparbanken

Bergslagens Sparbank gjorde en vinst på 41 miljoner kronor 2010. Det är bankens bästa resultat före skatt någonsin.

Annons

– Det är ett mycket bra resultat, säger verkställande direktör Christer Trägårdh. Jämfört med 2009 är det en ökning med 22 miljoner kronor. Men så har vi också blivit mer aktiva i de tre kommuner där vi är verksamma. Vi försöker engagera oss i frågor som stimulerar näringslivet.

Små kreditförluster

Bankens affärsvolym har ökat kraftigt på senare år. I fjol uppgick den till 10,9 miljarder kronor, en ökning med drygt åtta procent jämfört med 2009.

– Två orsaker till resultatet är att vi har ringa kreditförluster och att vi har kunnat hålla i kostnaderna. Under fjolåret minskade vi personalstyrkan. Nu har vi 69 anställda. En annan orsak är att vi under 2009 sålde alla fastigheter utom bankhuset vid Kungsgatan i Lindesberg.

Fler möter kunder

På huvudkontoret har personalstyrkan minskat från 18 till 12 personer. Däremot har sparbanken ökat antalet människor som möter kund.

Framgångarna har fortsatt under första kvartalet i år. Resultatet har dubblerats från 7,2 till drygt 15 miljoner kronor. Men resultatet kommer att minska.

– Jag tror alla banker visar bra resultat första kvartalet, säger Christer Trägårdh. Vi ser att efterfrågan på kreditsidan minskar både på privat- och företagssidan. Det tror jag beror både på ändrade regelverk och höjda räntor.

Christer Trägårdh menar att Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora behöver fler företag. Han efterlyser förutsättningar för nya företag att etablera sig här samtidigt som befintliga får möjlighet att växa.

Kontoren ska vara kvar

Trots att det finns en del orosmoment lovar Christer Trägårdh fortsatt satsning från Bergslagens Sparbank. Bankkontoren ska utvecklas.

– Vi tänker inte ta bort några kontor.

Däremot undersöker banken om det går att skaffa en bankbuss, som är tänkt att åka runt på landsbygden där de boende har långt till närmaste bank.

Telefonbank utreds

– Roslagens Sparbank har en sådan buss och den fungerar bra, säger vd:n. Vi samarbetar med Tillväxtverket i frågan. Vad som måste lösas är tekniken. Vi tittar också på om vi kan öppna en egen telefonbank. Teknikkostnaderna är ett frågetecken. Det här är satsningar som kan öka tillgängligheten.

Mer läsning

Annons