Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterracet siktade 43 olika fågelarter

Frövi fågelklubb har genomfört årets Vinterracet. Fem lag fågelskådare siktade totalt 43 olika arter runt om i kommunen under de timmar inventeringen pågick.

Annons

Midnatt fredag fram till lördag eftermiddag pågick inventeringen som lockade totalt tio personer. Det är ungefär det antal som brukar vara med på racet som pågått årligen sedan 1995 berättar Sven-Olof Eriksson.

Under åren har man totalt sett 92 olika arter under inventeringen. I år siktades knappt hälften.

– Rekordet är att ha sett 57 arter ett och samma år, men i år blev det alltså 43, berättar Sven-Olof.

Antalet blir något sämre år från år tycker han sig märka. En anledning till att inte fler fågelarter visade sig i år kan ha samband med den milda vintern.

– Då matar folk inte fåglarna i lika stor utsträckning, och det påverkar.

Inventeringen ger förstås bara en ögonblicksbild av fågellivet i kommunen och det år olika faktorer som påverkar i fall vissa arter siktas eller ej.

– I år såg vi till exempel ingen korsnäbb. Inte heller hade vi någon stjärtmes med blad det vi sett, trots att den dyker upp hemma vid fågelbordet med jämna mellanrum. Däremot ett stort antal sångssvanar som egentligen inte ska vara här, Men nu är de påväg söderut eftersom det blivit kallare.

Hägern tillhör arterna som inte borde vara här såhär års. Även änder ser man vissa år men inte andra. Det varierar beroende på hur det frusit till i markerna.

– Och så såg vi fem olika havsörnar, det är lite häftigt. Det är en art som etablerat sig och ökat något i kommunen på senare år, det är kul.

Nästa stora fågelinventering i fågelklubben genomförs i slutet av maj. Då sker den så kallade dygnsinventeringen.

Mer läsning

Annons