Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lindesbergs lagliga skatteplanering är moraliskt stötande

Annons

Efter NA:s artikel 12 mars fördjupade jag mig också 17 mars i NA:s bilaga ”Bostads puls” i detalj hur det helägda kommunala bolaget Lindesbergsbostäder aktiebolag det vill säga sålt nio stycken fastigheter till något som heter Visionsbolaget 12401 AB Ett helt nytt bolag inregistrerat i december 2017

Styrelsen har sitt säte i Sundsvall och samma styrelseledamöter förekommer i flera hundra bolag alla med Visionsbolaget xxxx AB som namn.

Dessa aktiebolag säljs till aktörer som till exempel Lindesbergs kommun för att i skatteplaneringssammanhang vara ”nyttiga idioter” i akt och mening att dribbla bort skatt från staten..

LIBO vill enbart syssla med bostäder, för vilket syfte bolaget en gång i tiden bildades.

Motivet var ren skatteplanering säger vd Roger Sixtensson i NA:s artikel 12 mars och informerar oss att numer ägs Visionsbolaget 12401 AB av Fastigheter i Lindesberg AB det vill säga FALAB.

Syftet att renodla bolagen säkert en bra idé när LIBO säljer alla sina vårdboenden till FALAB som också äger kommunens skolor, vissa skogsområden, Arenahallen med mera. LIBO vill enbart syssla med bostäder, för vilket syfte bolaget en gång i tiden bildades.

Om god skattemoral krävs av medborgarna är det inte mer än helt rimligt att stat och kommun också betalar de skatter som gäller för deras verksamheter.

Kommunen missar helt ett moraliskt dilemma. När man först köper det ”tomma” bolaget Visionsbolaget och sedan ombildar det till ett dotterbolag i FALAB är detta en kringgående operation för att spara dels eventuell reavinstskatt och dels 3,5 miljoner i stämpelskatt. Stämpelskatt är en statlig omsättningsskatt på 4,25 prcent för företag som säljer fast egendom.

Det är tydligt när man läser om kommunens inställning i frågan att förfaringssättet att jobba aktivt med skatteplanering inte alls är en engångshändelse. När kommunen för något år sedan sålde hela sitt omfattande skogsinnehav i Ramsbergsområdet tillämpades samma teknik med ett oanvänt nyinköpt aktiebolag.

”Den Svenska modellen” förutsätter en hög skattemoral. Detta gäller särskilt i ett land med en stor offentlig sektor och starka ekonomiska skydd för invånarna i händelse av sjukdom, arbetslöshet med mera. Våra rikspolitiker mässar ofta och vällovligt kring denna dygd.

Om god skattemoral krävs av medborgarna är det inte mer än helt rimligt att stat och kommun också betalar de skatter som gäller för deras verksamheter. Reavinster och stämpelskatt för kommunala bolag är just sådana skatter som gäller för alla.

En ”generalklausul” finns i skattelagstiftningen rörande skatteflykt”. Det är inte osannolikt att trixandet med ett särskilt aktiebolag skapat enbart för att undgå skatt mycket väl kan rymmas i generalklausulen.

Bör nämnas att ingen skugga bör falla över Roger Sixtensson Han ska fokusera på vinstmaximering även i kommunala bolag.

Ska vanliga Lindesbergare ha högre skattemoral än kommunen själv? Det är upp till kommunen som bolagens ägare att styra verksamheten på ett skattemoraliskt sätt. Självklart skall det allmänna vara ett föredöme vad gäller skattemoral. Så tycks inte alls vara fallet i Lindesberg i alla fall.

Nu undrar jag vad våra ledande politiker tycker: Ska det finnas en moralnorm för oss vanliga löntagare, företagare med mera och en helt annan norm för det allmänna såsom kommuner och deras bolag ?

”Skattebetalande Lindesbergare sedan 47 år”

Lindesberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel