Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lindeskolan kan förlora åtta tjänster

Prognosen tyder på ett underskott vid årets slut på omkring 6,9 miljoner kronor för skolan. En åtgärd är att banta Lindeskolans bemanning med åtta tjänster.

Barn- och utbildningsförvaltningens chef Conny Johansson och nämndordförande Pär-Ove Lindqvist (M) påpekar dock att fast anställd personal med största sannolikhet inte ska sägs upp.

– Förhoppningsvis kan det lösas genom pensionsavgångar och vikariat som inte förlängs, säger Johansson.

Gymnasiet står för 2,5 miljoner av det beräknade underskottet. Tre miljoner tillkommer i underskott på grund av kostnader som kommunen har för elever som väljer gymnasium på annan ort.

Även grundskolan har problem att hålla budget. Åtgärder har redan satts in för att anpassa organisationen, men de ger inte full effekt förrän vid läsårsskiftet.

– Att budgetåret och läsåret inte sammanfaller är ett problem, konstaterar Lindqvist.

Områdescheferna ser nu över sina områden för att ytterligare sätt att sänka underskottet. Men även om prognosen tas på största allvar så är det vanligt att början av året visar minus. Så var det i fjol, men det vändes till plus.

– Prognosen visar ett ”worst case” vad som kan ske om vi inte agerar, säger Johansson som har gott hopp om att grundskolans underskott kommer att krympa efterhand som året går.

Ekvationen på Lindeskolan kan bli svårare att lösa. Den organisationen är svårare att anpassa i takt med elevminskningen.