Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lindgren talar ut om landslagsbojkotten

För första gången talar speedwaystjärnan Fredrik Lindgren ut om sin landslagsbojkott. För NA bekräftar han att det beror på en schism med nyutnämnde förbundskaptenen Anders Fröjd.

- En sån människa vill jag inte ha med att göra i nåt sammanhang, säger Lindgren.

I februari blev det officiellt att Fredrik Lindgren hoppar av landslaget. Det betyder att örebroaren inte tänker köra lag-VM.

Det svenska förbundet, Svemo, kontrar med att stoppa Lindgren från att kvala till årets EM-serie och till VM-serien 2015.

För första gången tar nu Lindgren bladet från munnen och förklarar varför han bojkottar landslaget.

– Det är Anders Fröjd som jag vägrar att samarbeta med, säger han.

Varför då?

– Jag gillar inte att hänga ut nån men först och främst anser jag att han inte är rätt man på rätt plats.

Har han blåst dig på pengar eller nåt liknande?

– Nej, det är en ganska liten grej, men det är en helt sjuk grej som påvisar vad han är för sorts människa. Och en sån människa vill jag inte ha med att göra i nåt sammanhang. Det har jag sagt till förbundet.

Är det en privat grej eller en speedwaygrej.

– Speedway, tycker jag.

Men kan du inte kringgå problemet genom att enbart ha kontakt med den andre förbundskaptenen Stefan Andersson i stället?– Jo, det skulle jag lätt kunna ha, men det handlar inte om det. Fröjd ska inte vara där han är.

– Stefan har försökt övertala mig och sagt att Anders inte ska vara med på tävlingen (lag-VM) men jag har sagt att jag inte vill ha något med honom att göra. Antingen plockar man bort honom helt eller så åker jag inte, säger Fredrik.

Har du tvekat över ditt beslut?

– Nej, inte en sekund. Jag lämnade in mitt avsked i början av januari när vi fick besked om att Stefan och Anders skulle leda landslaget. När jag gjorde det officiellt i slutet av februari fick jag reaktionen att ”det var ju tråkigt att du menar allvar”. Man ska ta mina ord på allvar. Jag skojar inte om sånt.

Har du fått mycket skit efteråt?– Nej, det vet jag inte. Svemo vägrar låta mig kvala till VM 2015 och EM 2014. Det betyder att jag inte får åka EM-serien i år.

– VM är jag redan inne i, jag har fått ett wildcard, men Svemo kan stoppa mig genom att dra in mitt starttillstånd.

Tänker de göra det?

– Nej, det är lite för stort beslut för dem.

– Jag anser att EM och VM individuellt inte är landslagsuppdrag eftersom jag personligen står för alla kostnader och betalar licensen och sköter allting utan hjälp från förbundet. Men de anser att det är ett landslagsuppdrag att jämställa med lag-VM.

Men lag-VM tänker du inte köra?

– Nej, och det är där schismen ligger. De vill göra allt för att få mig att ändra mitt beslut och det är därför de tar till de här åtgärderna mot mig som bara gör att jag blir ännu mer sur.

Är det så att allt färre förare i världstoppen vill köra lag-VM?

– Jag har alltid varit stolt att köra för Sverige, och jag skulle fortfarande vilja köra lag-VM, men jag tycker att saker och ting sker på fel sätt och då vill inte jag vara med längre.

Men om Fröjd försvinner över en natt – är du med då?– Om Fröjd hade försvunnit under tiden när jag sa vad jag tyckte hade mitt beslut ändrats. I dag finns det inte en chans att beslutet ändras, säger Lindgren.

Läs mycket mer inför lördagens VM-premiär i Auckland, Nya Zeeland, och om Fredrik Lindgren i fredagens pappers-NA eller köp den som e-tidning här nedan.