Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindholmstorpetbyggs inte ut

Lindhomlstorpet ska bevaras i sin ursprungliga form så lång som möjligt. Någon större kaféverksamhet blir därför inte aktuellt.

Annons

Bandyklubben i Hällefors har i många år arrenderat Lindholmstorpet av Hällefors kommun och bedrivit kaféverksamhet.

I somras genomförde Bergslagens miljö- och byggförvaltning, BMB, en oanmäld inspektion vilket resulterade i ett förbud av livsmedelshantering. Man fick därefter enbart koka kaffe samt hantera färdigpackade och godkända livsmedel.

Eftersom detta innebar ett ekonomiskt avbräck för klubben har man varit befriad från hyra.

Lindholmstorpets framtid har diskuterats i kommunstyrelsen. Här framkommer att torpet skänktes till kommunen 1973 av Billerud.

Inga ombyggnader

Enligt hörsägen ska ett villkor för överlåtelsen ha varit att inga ombyggnationer av fastigheten fick ske i framtiden.

Kommunchef Lena Sahrblom säger att detta inte kunnat styrkas i några handlingar. Men det står klart att Lindholmstorpet hör till de äldre fastigheterna i kommunen. Det byggdes förmodligen i mitten av 1600-talet.

Kommunen har undersökt möjligheterna att anpassa lokalerna till de krav som ställs för hantering av livsmedel.

Inte prioriterad

De åtgärder som krävs uppskattas kosta omkring 100 000 kronor. Trots detta är det ändå osäkert om det skulle ge ett godkännande för livsmedelshantering vid inspektion av lokalerna.

Lena Sahrblom avråder kommunstyrelsen att ta kostnaden. Hon säger att det finns många fastigheter i kommunen som behöver underhåll som har högre prioritet.

Kommunstyrelsen går på kommunförvaltningens förslag och det blir ingen ombyggnad. Man tycker det är viktigare att bevara fastigheten i sitt ursprungliga skick så långt det är möjligt. Man har därför beslutat att inga ombyggnader får göras utan att kommunstyrelsen godkänner det.

Annons