Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lisbet Palme – Så mycket mer än riksänka

”Hej Lisbet” är det enda jag minns av Stefan Löfvens tal som partiledare för Socialdemokraterna i Almedalen 2013.

Hon satt på första parkett bredvid grånade partiveteraner som Ingvar Carlsson och Thage G. Peterson och det kändes nästan naturligt att Löfven var tvungen att betyga henne sin vördnad. Det var ju trots allt ”Lisbet” som var länken till det förflutna och som fyllde rollen av ”riksänka” som inte funnits i Sverige sedan prinsessan Sibylla. Det var ungefär så jag tänkte när jag var ny ledarskribent på obundet moderata Borås Tidning och mest lite sur över att det verkade gå så bra för Socialdemokraterna i opinionen. Men i dag när Lisbet Palme är död inser jag att mina tankar från Almedalen 2013 var djupt orättvisa.

Hon satt på första parkett bredvid grånade partiveteraner som Ingvar Carlsson och Thage G. Peterson och det kändes nästan naturligt att Löfven var tvungen att betyga henne sin vördnad.

Lisbet Palme, född Beck-Friis, var mer än sin mans hustru och sina söners mor. Hon var utbildad barnpsykolog och det finns fog för påståendet att hennes man kanske inte hade accepterat många av de insatser för jämställdheten som Socialdemokraterna drev igenom tillsammans med dåvarande Folkpartiet om det inte varit för henne. Men som en kvinna född på 1930-talet, om än i gräddan av den svenska överklassen, så var det ödets lott att hon skulle hamna i skuggan av sin man Olof Palme. Även om de älskade varandra djupt och var synnerligen progressiva för sin tid skulle Lisbeth Palme under mannens politiska karriär alltid vara bihanget. Vissa kan tycka att jämförelsen haltar men länge var hon på många sätt en svensk version av John F Kennedys maka Jacqueline Bouvier (1929–1994). Hon var där med ett leende, visade hus och hem och såg till att parets tre söner i alla fall hade en närvarande förälder.

Folkhemmets informella ledarpar och det hade kanske kommit någon biografi om de brev som de skickade mellan sig.

Om paret Palme inte hade bestämt sig för att gå på bio den där kalla natten 1986 hade nog historien mestadels talat om ”Olof och Lisbet” som en ny version av ”Tage och Aina”. Folkhemmets informella ledarpar och det hade kanske kommit någon biografi om de brev som de skickade mellan sig. Men ödet ville annorlunda och Lisbet Palme fick 32 år som änka.

Hon visade också svenska folket vilket virke hon var gjort av när hon klart och tydligt identifierade makens mördare och fortsatte att engagera sig i hans gärning samt gästa Almedalsveckan för att lyssna på när Socialdemokraternas partiledare talade. Som den värdiga och plikttrogna människa hon var.

Häromdagen framkom i en studie att det vanligaste vd namnet under 2020-talet troligtvis kommer vara ”Anna” och det är en nyhet som hade gjort barnpsykologen och pliktmänniskan Lisbeth Palme glad.

Lisbet Palme hann uppleva millennieskiftet och hur världen förändrades. När man går igenom gamla intervjuer är hon inte alltid positivt inställd till förändringen förutom när det gäller att kvinnor nu kan ta mer plats i offentligheten. Häromdagen framkom i en studie att det vanligaste vd namnet under 2020-talet troligtvis kommer vara ”Anna” och det är en nyhet som hade gjort barnpsykologen och pliktmänniskan Lisbeth Palme glad.

Må hon vila i frid.

Lisbet Palme, barnpsykolog och hustru till statsminister Olof Palme, född 14 mars 1931 och död 18 oktober 2018.