Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lista: Bilarna som klarar besiktning bäst

Porsche bäst och Dodge sämst. Så såg det ut när Svensk bilprovning förra året kontrollerade tillverkningsfel på bilar tillverkade från 2002 och framåt.

Annons

Under året var det 53 procent av alla besiktade bilar i länet som fick godkänt. Samtidigt var det 32 procent av bilarna som underkändes med krav på efterkontroll. Andelen bilar som fick underkänt utan krav på efterkontroll uppgick till 14 procent. Körförbud drabbade 0,3 procent av alla besiktade bilar i länet.

Totalt besiktigades drygt 3,1 miljoner personbilar 2012 i Sverige, varav nästan en tredjedel fick underkänt med krav på efterkontroll.

I en sammanvägning av besiktningarna efter tre, fem och tio år hade Porsche-modellerna fel i 2 procent av fallen, medan 44 procent av Dodges bilar fick anmärkningar. Vanligast var fel på broms och spindel- och styrleder.

Slitna däck och trasiga och dåligt inställda strålkastare är vanligast det gäller fel som orsakats av slitage. Men även här finns skillnader mellan olika bilmärken.

18 procent av de kontrollerade Mercedes-Benz-bilarna hade fel sådana fel, medan Chevrolet var sämst med 48 procent, sammanräknat över tio år efter tillverkning.

Ladda ner Bilprovningens listor över de besiktade bilarna genom att klicka på länkarna under "Se också" i högerspalten.

Bäst och sämst 2012

Fem bästa (andel modellrelaterade fel)Porsche 2,1 %

Toyota 5,9 %

Subaru 7,0 %

Honda 7,7 %

Lexus 7,7 %

Fem sämstaPeugeot 23,6%

Land Rover 25,5%

Fiat 28,2%

Alfa Romeo 29,7%

Rover 31,5%

Källa: Bilprovningen

Annons