Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Listan över Sverigesfarligaste uppdaterad

I polisens jobb mot den organiserade brottsligheten ingår den så kallade Alcatrazlistan där de 55 mest eftersökta svenska brottslingarna finns med. Under onsdagen beslutade polisens operativa råd att uppdatera listan.

Annons

– Vi har bedömt att de 20 personer vars namn vi tagit bort inte längre är ”kvalificerade” att vara kvar på listan. Det kan bland annat bero på att de sitter inne på längre fängelsestraff, säger Per Wadhed, kanslichef på GOB-kansliet till TT.

GOB står för grov organiserad brottslighet och en av rikets åtta grupper finns stationerad i Örebro. Den innehåller ca 20 personer och ska förutom Örebro län även ansvara för Dalarna och Värmlands län.

Nu är listan uppdaterad med 21 nya namn.

Finns det några från länet med där?

– Jag har inte sett uppdateringen så jag kan inte svara på det. Men historiskt har det naturligtvis funnits personer från vårt län med på listan, säger Torbjörn Carlson som informationsansvarig för Örebros GOB-grupp.

Carlson vill inte gå in på några detaljer hur polisen jobbar med listan och har svårt att avgöra om det har fått någon effekt.

– Jag har svårt att säga något om effekten av listan. Aktionsgruppen har bara jobbat i ett drygt halvår och jag törs inte svara på det.

Men varför är det så viktigt med en lista? Ni har väl koll på dem i alla fall?

– Det här är en internationellt vedertagen prioriteringslista som finns i de flesta organisationer. Men samtidigt är det bara en del av verksamheten och vi har ju uppmärksamheten riktade mot andra personer också.

Annons