Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lita inte blint på termometern

Artikel 292 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Det är lätt att man kastar ett getöga på termometern innan man går ut för att få sig en uppfattning om hur mycket kläder man ska ta på sig. Men det är inte alltid att termometern ger den riktigt sanna uppgiften om hur det verkligen känns utanför dörren.

Annons

Så fort det blåser tillkommer också vindens verkan med en avkylande effekt. En riktigt het sommardag kan det vara riktigt skönt med vindens svalkande fläktar. Men på vintern känns det genast mycket kallare så fort det blåser.

Genom att man kombinerar temperaturen med vindens styrka kan vi räkna fram en så kallad effektiv temperatur som visar vindens kylande effekt på bar hud. Denna formel är framtagen av den amerikanske forskaren Randall Oscevski och Maurice Bluestein från Kanada.

Det är särskilt vid låga temperaturer som höga vindhastigheter ger större avkylning än vad termometern visar. Om termometern visar 10 minusgrader och det blåser en vind på 2 m/s är den effektiva temperaturen istället 14 minusgrader. Så nästa gång du är på väg ut så kasta även en blick genom fönstret och titta hur mycket det blåser innan du bestämmer dig för långkalsonger eller inte!

Annons