Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lite brott till påsk

Annons

I vårt grannland är uttrycket påskekrim ett etablerat begrepp sedan länge. Det handlar helt enkelt om deckare som släpps lagom till påskledigheten. En kriminalroman, eller fler, att ta med sig i bagaget när man drar till fjälls under semesterdagarna. Ett sätt att fly vardagen in i en blodig och spännande fiktiv värld. Det sägs att bakom traditionen ligger författaren Nordahl Grieg som redan 1923 lanserade sin deckare ”Bergenstoget plyndret i natt” veckan före palmsöndagen. Sedan dess har påskekrim blivit en viktig ingrediens i norsk påsktradition.

Här hemma har den inte riktigt slagit. Även om en del förlag försökt och försöker med jämna mellanrum lansera årets påskdeckare. Piratförlaget kom tidigt i mars med sin påskdeckare: Helene Turstens nya roman om Irene Huss, ”I skydd av skuggorna”.Även om vi inte pratar om påskdeckare släpps oerhört mycket deckare, med eller utan epitet påskdeckare. Kultur- och nöjesredaktionen får paket efter paket med deckare. Svenska Kristina Ohlsson och Ingrid Hedström utkommer med nya böcker. Liksom danska Jussi Adler-Olsen och engelska Elly Griffiths. För att bara nämna några.

Deckargenren har ju blivit en allt större del av bokbranschens utgivning och kvaliteten varierar enormt. Inte minst blir det tydligt inom det egna landet. Danska och norska kriminalromaner kan tyckas ha högre klass när jag som svensk läser dem, men förhoppningsvis översätts inte de mediokra.

Jag låter mitt norska påbrå göra sig påmint och plockar med mig en av mina absoluta deckarfavoriter till landet och ledigheten: Ian Rankin och hans andra bok om internutredare Malcolm Fox.

Mer läsning

Annons