Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Litet plus för Norabostäder

När Norabostäder vid sitt senaste sammanträde behandlade förra årets verksamhet kunde styrelsen konstatera att bolagets resultat för året blev en vinst på 165000 kronor.
-Finansiellt var förra året lite svajigt och vi hade en del avvikelser från budget, säger bolagets vd Thomas Hjelmqvist. Men totalt sett blev det alltså en vinst.

Annons

Normalt sett brukar Norabostäders bokslut närmast exakt stämma med budget. Men 2009 var inget vanligt år och det kommunägda bolaget har därför noterat ett antal avvikelser.

-Vi hade 600000 kronor mindre hyresintäkter än vad vi hade budgeterat, säger Thomas Hjelmqvist. Men det beror till större delen på att kvarteret Blomman blev försenat.

Även företaget underhållsbudget kom att hamna på minus, men som positiva uppvägare blev vattenförbrukningen 400000 kronor lägre än budgeterat och det gynnsamma ränteläget gjorde att dessa räntekostnaderna blev tre miljoner lägre än beräknat.

-Vi har ingen ambition att visa upp stora vinster, säger Hjelmqvist. Den vinst vi gör plöjer vi ned i underhåll av fastigheterna.

Norabostäder omsätter knappt 73 miljoner kronor och lade hela 9,2 miljoner på underhåll under 2009. Dessutom nyproducerar företaget bostäder enligt de mål på 20 nya bostäder per år som politikerna bestämt. Under 2009 handlade det om kvarteret Blomman och just nu är planerna på energihus i kvarteret Gullvivan i full gång. Även restaureringen av Järntorgsskolan och kvarteret Bryggeriet har legat på Noraostäders bord och en rad framtidsprojekt lurar bakom knuten.

Totalt arbetade 31 personer i Norabostäder under 2009 och vakansgraden fastighetsbeståndet var endast 1,7 procent.

-Det handlar i princip bara om en omflyttningsvakans, säger Thomas Hjelmqvist.