Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livet har blivit dyrare för pensionär i Örebro

Annons

Region Örebro län inför det här året flera reformer för att öka inkomsterna och begränsa utgifterna. De som drabbas mest i den processen är pensionärerna.

Man har infört avgifter på hjälpmedel. Den största gruppen som använder sig av hjälpmedel är pensionärerna. När man blir äldre försämras olika organ i kroppen, inte minst hörseln. Behöver man en hörapparat i dag får man betala en avgift på 780 kr/år.

Tretimmarsregeln har tagits bort i kollektivtrafiken. Också här är det pensionärerna som haft mest nytta av den, och som på grund av den fått en rabatterad resa till att handla eller besöka någon pensionärsförening. Att biljettpriset höjdes och tretimmarsregeln togs bort innebar en höjning på 128 procent på pensionärernas kostnader för en tur och returresa med kollektivtrafiken.

Vi ser fram emot att våra politiker inom kort kommer att presentera något förslag, som kommer att göra det enklare att leva som pensionär i Örebro.

Pensionerna höjs mindre än lönehöjningarna för till exempel löntagare just nu, mindre än 1 procent i år. Därför drabbar dessa kostnadsökningar en stor del av pensionärerna mycket hårt.

Vi pensionärsföreningar i Örebro vädjar därför till våra politiker att överväga någon åtgärd som skulle göra livet lite enklare för pensionärerna. Flera regioner har gratis resor för pensionärer eller avsevärda rabatter på resorna. I någon region finns ett månadskort för pensionärer, som är mycket rabatterat. Vi ser fram emot att våra politiker inom kort kommer att presentera något förslag, som kommer att göra det enklare att leva som pensionär i Örebro.

För pensionärsföreningarna i Örebro

Ann-Christine Lahti

PRO

Sören Hjalmarsson

SPF

Eivy Åman-Nilsson

SKPF

Lars-Erik Jonsson

RPG

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel