Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet kanske blir bättre i tiggarnas hemland

Annons

Replik  på Gunnar Westlinds artikel i NA den 19 januari.

Jag utgår från att ingen människa har tvingats till att sitta utanför ICA och tigga. Dessa människor – som inte är medborgare i Sverige – utan i andra EU-länder, har valt att resa till Sverige, just för att utöva denna sysselsättning.

Enligt Gunnar Westlind ska det vara fullt möjligt för fattiga EU-medborgare att resa till Sverige för att – istället för att tigga – leva på vårt välfärdssystem. Utan att dessförinnan ha bidragit med en enda skattekrona till detsamma.

”Resurserna och ansvaret bör tas solidariskt av skattemedel.” ”Ansvaret ligger på stat och kommun,” menar Gunnar Westlind vidare.

Stannar man längre än tillåtet, anser jag att man ska skickas tillbaka till sitt hemland, som i sin tur har skyldigheten att bekämpa fattigdomen för sina egna medborgare.

Men det är en utopi att vi i vårt land ska kunna ta emot alla fattiga människor från andra länder och säkra deras överlevnad med skattemedel. Man har rätt att som EU-medborgare vistas i ett annat EU-land under viss tid om man försörjer sig själv. Stannar man längre än tillåtet, anser jag att man ska skickas tillbaka till sitt hemland, som i sin tur har skyldigheten att bekämpa fattigdomen för sina egna medborgare.

”Gör något för bövelen”! utropar Gunnar Westlind och syftar på kommunen och enligt honom passiva politiker som vägrar bekämpa fattigdomen.

Hur skulle det vara om Gunnar Westlind själv prövade att leva upp till detta sitt eget budskap och inhysa åtminstone någon tiggare i sin egen bostad och tillhandahålla fritt vivre?

Varför kunde man inte skicka hem honom vid liv - istället för som död?

Ett sätt att så första fröet istället för att vänta på att stat och kommun ska ingripa, som förvisso endast har ansvaret att sända tillbaka tiggarna till sitt hemland.

Jag drar mig till minnes den tragiska historien i Huskvarna där en rumänsk tiggare, vid namn Gica blev mördad. Fallet togs upp i SVT:s Uppdrag Granskning härförleden. I programmet medverkade Gicas före detta hustru från sin hemby i Rumänien. Hon ställde sig frågan:

”Varför kunde man inte skicka hem honom vid liv - istället för som död?”

Gica hade vistats i Sverige i fyra år och levt i misär. Hade han kanske haft det bättre i sitt eget hemland trots allt?   

Marianne Landèn

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons