Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livsfarliga trädfällor vid nya förskolan

Nyligen blåste en grov björktopp av. Den ligger nu över en stig nära förskolans staket. Bredvid står två sedan länge döda granar. Blåser de omkull kan de landa över förskolegården.

 – Jag är helt ny här och har bara jobbat i en dryg vecka, men det här måste jag ta itu med omgående, säger Eva Mannby, chef på Kyrkbergets förskola. Personal på förskolan berättar att de mestadels är inne på gården, men då och då ute i skogen på Kyrkberget. Fågelsången undviker de helt eftersom där är det för farligt.

Där björken rasat var de nyligen och plockade blåbär.

Intill står två höga torrgranar. Visserligen utanför förskolans staket, men vid ostlig vind och om de knäcks landar de inne på förkolegården.

Sedan åtskilliga år pågår en diskussion om Kyrkberget ska bli naturreservat eller parkområde. Förslaget är reservat, men det är ännu inte klart. Marken tillhör kommunen och Bergslagens kommunalteknik, BKT, sköter den så gott det går.

– Björktoppen du talar om hängde först mot ett annat träd. Den var vi och la ned på marken så att den inte kan skada någon. De farligaste träden nära huvudstigarna har vi fällt, säger Kennet Persson arbetsledare på BKT:s parkförvaltning.

BKT har också märkt upp övriga farliga träd de vill lägga omkull på Kyrkberget.

– Men det stoppades i väntan på att fullmäktige ska besluta om en reservatsbildning eller fortsatt parkklassning, säger Kennet Persson.