Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livsfarligt att somna ute

Under helgen tros tre personer ha frusit ihjäl i Sverige efter att berusade ha somnat utomhus.
Även i Örebro län får polisen regelbundet in larm om berusade personer som somnat i snödrivor på grund av berusning eller sjukdom.

Vintertid stiger prioriteten på dessa utrop eftersom det då anses förenat med direkt livsfara.

– Det är inte ovanligt att människor somnar utomhus till följd av berusning, eller sjukdom, även vintertid. Det händer nästan varje helg skulle jag säga. Varje situation är unik, men generellt sett betraktas den typen av fall som omedelbar fara för den drabbade när temperaturen utomhus sjunker, säger polisens presstalesman Torbjörn Carlson.

Hur farligt är det att somna utomhus på vintern?

– Det är jättefarligt, är man så pass berusad vintertid ska man försöka få hjälp hem, ta taxi, eller se om man kan få stanna kvar på det ställe som man har varit på. Under min karriär har jag varit med om två fall när unga människor somnat i snön och omkommit. Det är nedkylningen som är det farliga, blir man så medtagen att man somnar i en snödriva är det som gjort för att stryka med.

De flesta larm till polisen om sovande personer utomhus kommer från förbipasserande, berättar Torbjörn Carlson.

– Det första man ska göra om man träffar på någon som insomnat utomhus är att kontrollera om personen är sjuk eller berusad. Larma amulans om det rör sig om sjukdom, om det är berusning kan man försöka hjälpa personen hem, eller kontakta polisen.

Verksamhetschef Jan Bergman på USÖ berättar att de får in ett par fall av nedkylda personer per säsong.

– Det är inte jättevanligt att det kommer in den typen av fall, men det händer. Då gäller det förfrysningsskador och kraftig nedkylning. Visst kan man dö i en snödriva om man är så pass full att man blir medvetslös och inte känner kylan.

Jan Bergman menar att det främst är ungdomar som lever farligt i det här hänseendet.

– Ungdomar och alkohol kan bli farligt eftersom de inte alltid vet hur de ska ta hand om sig själva. Det är viktigt att föräldrar har koll på sina barn och att man inte lämnar sina polare ensamma utomhus om de druckit.