Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livsviktig övning – en helt vanlig dag

En vanlig dag på Nerikes brandkår måste inte innehålla tjutande sirener och häftiga bränder – och tur är det. Elden är inte lös varje dag.

En vanlig dag på Nerikes brandkår måste däremot innehålla massor av sysslor för att allt räddningsarbete ska fungera den stund olyckan är ett faktum.

Ofta kan man läsa i tidningen att Nerikes brandkår rycker ut till olika platser i länet. Läsarna av NA tar del av arbetet ute på fältet. Alla känner nog inte till det brandmannajobb som utförs på stationen på Nastagatan i Örebro.

Stadsliv vill veta mer och kommer en morgon till brandkåren. Klockan är åtta. Styrkeledare Thomas Eriksson går igenom med mannarna vad som ska göras under dagen – eller rättare sagt dygnet – ty gänget har ett 24-timmars pass framför sig.

Den gångna natten var lugn. Under de närmaste timmarna väntar nödvändigt, livsviktigt underhållsarbete. Alla vet sin uppgift. All utrustning måste finnas på sin plats och varenda pryl måste fungera – annars kan en mindre olycka utvecklas till en katastrof.

Emil Bergström fyller tuber med luft till rökdykarna.

– Två tuber räcker till 25-30 minuter vid hårt arbete, säger Emil.

Emil och några av hans kolleger tar också hand om andningsmaskerna. Dessa diskas för att bli helt rena. Ventilerna till maskerna ska plockas isär och rengöras. Det krävs en speciell utbildning för att kunna plocka ihop dem på ett korrekt sätt.

Ni kan bara föreställa er vad som kan hända när en andningsmask inte fungerar.

Mats-Ola Larsson och Joakim Tångström gör fordonskontroll. Finns nog med olja? Spolarvätska?

Lars-Erik Fahlén åker på brandtillsyn, vilket betyder att han besöker företag för att undersöka deras brandskydd. Det är inte ovanligt att företag slarvar, att till exempel saker ställs framför utrymningsvägar.

Du som läser detta Stadslivsuppslag ...Har du kollat hur det ser ut på din arbetsplats?

Slangar tvättas, vilket tar två timmar, dräkter ska talkas. Bland annat.

När man umgås dygnet runt måste man kunna snacka om annat än rutinsysslor.

Rökdykare talar om kommande brandkårs-SM på skidor. Senare, i vår, drar även ett gäng örebroare västerut för att springa Göteborgsvarvet. Vadslagning om hur det ska gå för vissa brandmän pågår. Vissa personer har smeknamn: Piff och Puff och Tummen.

Ofta haglar de dåliga och på ytan råa skämten. Under ytan anas en värme, en synnerligen stark gemenskap.

Säkert kan meningsskiljaktigheter uppstå på stationen, men sådana kan uppstå på alla arbetsplatser.

– Stämningen är god på stationen. Vi blir väl extra sammansvetsade när vi ihop jobbar kvällar, nätter och stora helger, säger flera brandmän.

Dags för lunch! Larm! Men inget tutande. Däremot signalerar brandmännens magar ett speciellt larm: Hunger, glupande aptit. I väg till Nymans 75 meter bort. Torsdag, god mat, massor av mat som hämtas. Massor av pannkakor och grädde i salladburken.

Lunchen intas och vi får veta att styrkeledare Eriksson emellanåt, under vissa helger, kan servera superb och delikat Flygande Jakob-med potatis. Inget ris.

Under lunchen får vi också veta att det finns både fördelar och nackdelar med de långa skiften, med de för kontorsanställda udda arbetstiderna.

När man inte är schemalagd dagtid ges det möjlighet att odla fritidsintressen på ett speciellt sätt. Mats-Ola är till exempel hängiven naturmänniska och kan emellanåt vara ute i skogen längre tid-med mackor och kaffe.

Efter maten får en brandman frågan: Vad krävs i jobbet-förutom att man måste orka vissa saker rent fysiskt? Det handlar ju inte bara om muskler.

– Man måste kunna jobba i grupp och man måste kunna möta människor i annorlunda situationer, säger en av mannarna.

Inre befäl för dagen är Christer Sundqvist. Han är en spindel i nätet. Det är han som ska dirigera länets brandbilar vid larm. Han ordnar backup.

– Det är ett intressant jobb, som att lägga pussel. Jag har mycket god hjälp av SOS som sitter intill mig i huset.

Med Christer talar vi om det hemska, det ofattbart tragiska som en brandman kan möta. Han är mycket tacksam för att det finns kamratstödsgrupper, i vilka man kan uttrycka sina känslor, sin vanmakt, efter exempelvis en dödsolycka.

Det har blivit eftermiddag. Ibland är det övning inomhus, i rökövningsanläggningen. Men nu stundar övning i livräddning av människa som ramlat genom isen. Det är en stor apparat som sätts igång. Efter viss rekognosering har det bestämts att Anders Bygdén ska vara offer och hjälpas ur en vak vid Vasabron. Brandmännen som rycker ut får alla testa kastlina och räddning via Hansabräda och ”Baywatchbräda”.

När som helst kan det bli bister verklighet. Då måste allt fungera.

Övningen vid Vasabron tar några timmar. På kvällen väntar fysisk träning. När ni läsare av Stadsliv sover sött är brandmännen beredda att rycka ut.

Nerikes Brandkår

Nerikes Brandkår är ett kommunalförbund där Örebro, Kumla, Hallsberg, Lekeberg, Laxå, Askersund, Lindesberg och Nora samverkar om räddningstjänst och olycksförebyggande verksamhet. Nora och Lindesberg kom med i förbundet vid årsskiftet.

- Nerikes Brandkår har 27 brandstationer (2 heltid, 15 deltid och 10 räddningsvärn.

- Nerikes Brandkår har 500 anställda med vikarier och poolpersonal samt 100 fordon.

- Nerikes Brandkår, som har 2 500 utryckningar per år, täcker ett område med 226 000 invånare. (Se karta intill)

- Till Nerikes Brandkår kommer elever från Räddningsgymnasiet.