Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livsviktig utbildning

Varje sekund är viktig när det gäller att rädda liv. Därför får eleverna på Kyrkbacksskolan lära sig hjärt-lungräddning.

Efter bara fyra minuters hjärtstillestånd finns risken för bestående hjärnskador.

Katarina Westman från Hjärt- och lungsjukas förening i Kopparberg berättar för eleverna i årskurs nio en del om konsekvenserna om någon skadas vid en olycka.

Hon delar med sig av sina kunskaper för att i förlängningen ge eleverna redskapen för att själva kunna gripa in om det skulle behövas.

– Det är tredje året jag är här på skolan. Till vardags är jag sjuksköterska på akuten i Lindesberg.

”Det är ganska svårt”

Inom ämnet idrott och hälsa är målet att skolans elever ska bekanta sig med olika former av livräddning. Skolan har övat livräddning i vatten och elever som velat har även fått testa hur det är att hoppa i en isvak.

Den här dagen är det hjärt- och lungräddning som gäller. Katarina Westman instruerar. Eleverna övar på varandra och på dockor. De får testa hur man lägger en människa i stabilt sidoläge, ger hjärtkompressioner samt gör inblåsningar genom mun-mot-mun-metoden.

– Det känns tryggt att veta att man kan ingripa om det händer en kompis något, säger Sofia Einarsson Åminne.

– Men det är ganska svårt att få in luft i dockan, konstaterar Lovisa Tallfors.

Tar tid att lära sig

Katarina Westman visar tillsammans med idrottsläraren Susanne Eklund den bästa tekniken. Båda säger att det är enklare att göra inblåsningar på en människa.

– Det här är inget som man lär sig på en gång. Man måste repetera. Men det är viktigt att kunna grunderna, säger Katarina Westman.

– Att göra något över huvud taget är bättre än inget.

Just detta kan göra skillnad för hur det går sedan. Det här är kunskap som kan rädda liv.