Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljung: ”De tog verkligen chansen”

William Atashkadeh och Marcus Pode har varit hårt ifrågasatta från supporterhåll. Men när båda gjorde säsongens första spelminuter fick de beröm av sin tränare.

Många som vanligtvis är långt från ÖSK:s startelva fick chansen mot Mattersburg.

Vissa tog den bättre än andra. Anfallarna William Atashkadeh och Marcus Pode fick hoppa in samtidigt, i 61:a minuten, och var två som visade att de förtjänade speltid.

Atashkadeh, som förra säsongen både var fot- och höftskadad och inte gjorde en enda match från start i superettan, och Pode som inte gjorde någon succé under lånehalvåret från Mjällby men ändå fick ett tvåårskontrakt med ÖSK, har varit hårt ifrågasatta från supporterhåll men glänste under sin halvtimme på planen och kunde med lite flyt gjort tre-fyra mål.

– När de spelar på det sättet fångar de verkligen ens öga med samarbetet, talangen och kvaliteten. De gjorde det väldigt bra, både Pode och ”Wille”, och jag vet att de har längtat efter att få visa att de är på gång. De tog verkligen chansen, säger ÖSK-tränaren Peo Ljung.

Samtidigt var Ljungs bild av den andra halvleken att ÖSK:s fina anfallsspel byggdes från innermittfältet, där Emil Berger och Boris Lumbana styrde upp spelet på ett helt annat sätt än i första halvlek och fördelade bollar ömsom långt, ömsom kort och med stor precision.

– Det var en match med två ansikten, två olika halvlekar. Den första var relativt jämn, där vi inte riktigt fick det styr vi ville på mittfältet. Det var lite stökigt. Men i andra växte de (Berger och Lumbana) ini matchen och gjorde att vi kunde dominera matchbilden. Vi fick en press på Mattersburg som gjorde att de nästan inte kunde andas överhuvudtaget. En bidragande orsak till det var att Emil och Boris växte in i matchen och fick styr på mittfältet. Det kändes naturligtvis bra, jag gillar när det ser ut som det gjorde i andra halvlek, säger Ljung.

Ljung hittade många fina detaljer i segermatchen – framförallt i den andra halvleken – och passade på att lyfta fram ytterligare fyra spelare utöver Pode, Atashkadeh, Berger och Lumbana:

– Jakob (Rinne) gjorde en bra match i målet, Yasin gjorde en jättebra andra halvlek när han kom ni och ”Hagge” (Patrik Haginge) gjorde en relativt bra match. Han började som laget och svajade lite, men gnuggade sig in i det och fick kröna med avgörande målet. Det var jäkligt skoj för honom personligen, säger ÖSK-tränaren.

Redan i morgon väntar den avslutande, och tuffaste, matchen för ÖSK i Atlantic trophy. Tjeckiska Slovan Liberec, som inleder slutspelet i Europa league den 20 februari, står för motståndet. Inför den matchen väntar under dagen bara lättare träning för slitna ÖSK-kroppar.

– Det är rätt många som spelat rätt mycket, så de flesta kommer att köra ett rehabpass på måndagen. Det är både dagen efter och dagen före, så vi måste vara försiktiga. Men med ordentlig behandling och lite isbad och grejer så ska vi nog kunna få dem i ordning till sista matchen också, hoppas jag, säger Ljung.

Läs mycket mer om matchen i söndagens NA, papperstidningen (som du kan köpa som e-tidning nedan) – bland annat betyg på alla reserver som fick chansen.