Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljung: "Här är ÖSK vassare än Helsingborg"

Två mittbackar och främste målskytten saknades. Ändå vände ÖSK underläge 0-1 till seger i Landskrona. Då pratar tränaren om fotbollsintelligens och rätt sorts bra stämning.

ÖSK-tränaren Peo Ljung är tydligt nöjd med sitt lag, sin trupp, efter den svåra utmaningen i Skåne.

- Jag är jättenöjd. Vi vet att vi har en bra stämning i gruppen. Men god stämning är en sak, att klara att ställa krav på varandra och göra de ändringar som krävs när vi hamnar i underläge är något annat. Det kräver mental styrka och beslutsamhet. I Landskrona såg vi att truppen har båda delarna, säger Ljung.

Som hyllar truppens fotbollsintelligens.

- Vi har en grupp med spelare som är ovanligt bra på att ta till sig instruktioner och se vad som behöver göras under spelets gång. Jag är väldigt imponerad av den förmågan här, och då tycker jag ändå attjag kommer från en miljö där den styrkan fanns. Men det vete sjutton om inte den här gruppen är strået vassare, säger ÖSK-tränaren.

Det måste ses som stort beröm, eftersom det alltså är Helsingborgs IF han jämför med.

- Vi har ett grundspel som vi alltid utgår i från, men som vi kan skruva lite åt olika håll beroende på motstånd. Dels i hur vi gör defensivt för att neutralisera motståndarnas styrkor i anfallet, och dels hur vi offensivt kan utnyttja olika motståndares svagheter, utvecklar Ljung.

Olika lag är olika bra på just den typen av taktiska dispositioner, på att rucka lagom mycket på grunderna och att göra det i rätt lägen, utan att tappa positioner i grundspelet.

Fredag kväll väntar ny match, annat motstånd, andra förutsättningar.

- Nästa utmaning. Matchen i Landskrona är klar, med gott resultat och det ska vi ta med oss. Samtidigt gäller det att nollställa och gå in i nästa match. Nu är det Örgryte och hemmaplan som gäller.

Både Magnus Wikström och Ilir Berisha är tillbaka i truppen. De båda mittbackarna stod över måndagsmatchen i Skåne. Wikström med en efterhängsen förkylning med febertoppar, Berisha med ett opålitligt knä. Ayanda Nkili och Christoffer Wiktorsson ersatte i det närmaste prickfritt.

- "Mange" har tränat ett par gånger efter att ha vilat, nu får vi se hu han reagerar på det. Samma sak med Ilir och hans knä. Det är beslut vi får ta under fredagen vilka som spelar, säger Ljung.

Alhassan Kamara är fortfarande på landslagsuppdrag, hans Sierra Leone möte Kap Verde i VM-kval på lördag. Shpetim Hasani "trampade igenom" ena hälen i måndags och klev av efter en timme. Han tränade inte med laget på torsdagen, hade fortfarande ont.

- Shpetim är med i truppen, vi får se hur han känner sig matchdagen, säger Peo Ljung.

Peter Samuelsson är given startman efter målsuccén i Landskrona. William Atashkadeh kan vara aktuell att starta för första gången den här säsongen.

- Vi vill bygga "Wille" steg för steg. Han gjorde ett bra inhopp, men har ännu inte 90 minuter i kroppen. Kanske kan han spela 45 eller 60 minuter, och då kan man fundera på om det är bäst att han startar eller hoppar in, resonerar tränaren.

Som ser Marcus Astvald som ett möjligt anfallsalternativ om det skulle behövas:

- "Mackan" är i grunden en offensiv spelare, och har kvaliteter för att spela i anfallet. Om vi skulle välja honom är jag säker på att han skulle göra ett bra jobb. Han har inte fått jättemycket speltid hittills, men "Mackan" jobbar hårt varje vecka och utvecklas hela tiden.

Örgryte har tagit tolv poäng så här långt.

- Ett ungt lag som varit lite upp och ned, men som på sin topp är riktigt riktigt bra. Bland annat vann de i Landskrona med 4-2, säger Ljung.

Fast det är Öis enda bortavinst för säsongen. I övriga fyra matcher har det blivit en poäng, 0-0 i Jönköping. I övriga tre bortamatcher noll poäng och 1-12 i målskillnad.